ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρούν οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα

Σε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, παραχωρώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.

Σε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, παραχωρώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, οι 9 ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα από τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο κ. Πιτσιόρλας μίλησε για μία αισιόδοξη εικόνα, καθώς «μετά το βήμα για την ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πολύ θετικά την συνολική πορεία της χώρας».
«Έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος» είπε, σημειώνοντας ότι αποτελούν «στην πράξη ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προχωρήσει στην υπογραφή των δύο συμβάσεων για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου με τον ανάδοχο του διαγωνισμού Fraport – Slentel για 40+10 χρόνια
Ο πρόεδρος του Ταμείου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό επενδυτικό σχέδιο διότι συνδέεται με ένα υψηλό τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, εγγυάται ετήσια επιπρόσθετα ετήσια έσοδα για το κράτος και φέρνει επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, υποσχόμενο να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τον τουρισμό. Μάλιστα, το τίμημα θα καταβληθεί εφάπαξ με την παραλαβή των αεροδρομίων.
Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ είναι 21η Δεκεμβρίου, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται η ανάρτηση των νομικών κειμένων στο data room.
Επίσης, σε σχέση με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, έκανε γνωστό ότι η ανάδοχος SOCAR θα πρέπει να μεταβιβάσει ποσοστό τουλάχιστον 16% σε ευρωπαϊκή εταιρία με εμπειρία στην διαχείριση δικτύων ενέργειας. Μάλιστα τόνισε ότι ισπανο-βελγική κοινοπραξία, αλλά και ιταλική εταιρία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και αύριο αναμένεται να ξεκινήσει το due diligence για την εξαγορά του ποσοστού που θα παραχωρήσουν οι Αζέροι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ΟΛΘ για την πώληση του οποίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται για τις αρχές Απριλίου.
Αναφορικά με τις σιδηροδρομικές εταιρίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ έχουμε, η ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών είναι η 15η Ιανουαρίου, όμως ο κ. Πιτσιόρλας εκτιμά ότι θα δοθεί παράταση για τα μέσα Φεβρουαρίου,
Επίσης, για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης σημείωσε ότι το έργο είναι σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς γίνεται αναπροσαρμογή του επενδυτικού σχεδίου με βάση την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία και την συμφωνία ώστε να υποβληθεί νέο σχέδιο που θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ» σημείωσε.
Για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί στο Α’ τρίμηνο του 2016, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις στη σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης.
Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μέσα στον Δεκέμβριο οι μέτοχοι θα κληθούν σε διαπραγματεύσεις για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης για 20 ακόμη χρόνια, όμως η διαδικασία για την πώληση του ποσοστού 30% του «Ελ. Βενιζέλος» το οποίο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση «όταν θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες», όπως παρατήρησε ο κ. Πιτσιόρλας.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδιακασίες για τις εκτάσεις της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου προέκυψε η ανάγκη για μικρές τεχνικές βελτιώσεις, με στόχο τα χωροταξικά σχέδια να υποβληθούν στο ΣτΕ.
Ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ, σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει διαμορφώσει μία νέα πολιτική για την συνεργασία με τους δήμους, μέσω προγραμματικών συμφωνιών, με στόχο να ικανοποιούνται αιτήματα των τοπικών αρχών για χρήση περιοχών υψηλής σημασία για την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Στο μεταξύ, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στο νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Όπως τόνισε, η ίδρυσή του προγραμματίζεται για πρώτο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, και θα υπάρξει ενοποίηση του χαρτοφυλακίου του δημοσίου και θα βελτιωθεί η διαδικασία ωρίμανσης των ακινήτων, καθώς θα προηγούνται της πώλησης οι αδειοδοτήσεις, ώστε το ακίνητο να προικίζεται και να μεγιστοποιείται η αξία του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk