Με €150 εκατ. ο IFC στις ελληνικές τράπεζες

Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης(IFC), μέλος του Ομίλου της Διεθνούς Τραπέζης, απέκτησε μετοχές αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για αποκαταστήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης(IFC), μέλος του Ομίλου της Διεθνούς Τραπέζης, απέκτησε μετοχές αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για αποκαταστήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα.
Η συνολική συμμετοχή του IFC θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατομμύρια στην Eurobank, 20 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα. Το IFC θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια. Η ανακεφαλαιοποίηση ακολουθεί τη συνολική αξιολόγηση (έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού-Asset Quality Review και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων- stress test) που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.
«Το IFC έχει πολυετή συνεργασία με τις Ελληνικές Τράπεζες στην Νότια Ευρώπη και θεωρούμε αυτή τη κίνηση το πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασία στο χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κος Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Δραστηριότητες. «Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε την ενεργότερη συνεργασία μας με τις τράπεζες σε τομείς όπως η εύρεση λύσης για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδας σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης».
Το IFC διατηρεί ολοένα αναπτυσσομένη σχέση με το ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας με άνοιγμα 450 εκατομμυρίων ευρώ στα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας. Το IFC αποτελεί μακροπρόθεσμο συνεργάτη των Ελληνικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης υποστήριξης των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κι έχει βοηθήσει Ελληνικές Εταιρείες να επεκταθούν σε αναδυόμενες αγορές.
Το Μάιο του 2015, μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC ενέκρινε μια επιλεκτική και περιορισμένης διάρκειας επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα. Το IFC εξετάζει ευκαιρίες επενδύσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στο τομέα των υποδομών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα προσελκύσει κι άλλους επενδυτές. Αυτό το αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα επαναδραστηριοποίησης του IFC στην Ελλάδα.

Το IFC
Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης, μέλος του Ομίλου της Διεθνούς Τραπέζης, αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό ανάπτυξης που εστιάζεται στον ιδιωτικό τομέα στις αναδυόμενες αγορές. Συνεργαζόμενοι με περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο, χρησιμοποιούμε τα κεφάλαια μας, την εμπειρία μας, και την επιρροή για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εκεί που τις χρειάζονται περισσότερο. Το ΟΕ2015, οι μακροχρόνιες επενδύσεις μας στις αναπτυσσόμενες χώρες ανέρχονταν σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την ακραία φτώχεια και να προωθήσουμε την κοινή ευημερία
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk