Έρευνα: Ο χαμηλός πληθωρισμός δίνει… νόημα στις μισθολογικές αυξήσεις

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο αποπληθωρισμός δεν ευνοεί τις οικονομίες διότι στερεί από αυτές κάθε αναπτυξιακό

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο αποπληθωρισμός δεν ευνοεί τις οικονομίες διότι στερεί από αυτές κάθε αναπτυξιακό κίνητρο – οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναβάλλουν αντιστοίχως επενδύσεις και αγορές προσδοκώντας να τις κάνουν αργότερα με λιγότερο κόστος. Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, ωστόσο, ευνοεί τους μισθωτούς, διότι ενισχύει κάθε μισθολογική αύξηση που αυτοί λαμβάνουν. Διεθνής έρευνα προβλέπει ότι οι μισθωτοί θα λάβουν το 2016 τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις των τελευταίων τριών ετών χάρη ακριβώς σ’ αυτόν το λόγο: τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό!
Εξυπακούεται ότι η έρευνα του ομίλου διαχείρισης ανθρώπινων πόρων Korn Ferry Hay Group μηδαμινή έως ελάχιστη εφαρμογή βρίσκει στην Ελλάδα, διότι απλούστατα είναι ελάχιστοι οι τυχεροί που προσδοκούν μισθολογικές αυξήσεις την επόμενη χρονιά. Σε άλλες χώρες, όμως, χάρη κυρίως στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που συμπιέζουν πτωτικά τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (διότι στις άλλες χώρες λειτουργεί, άλλωστε, και ο ανταγωνισμός…), οι μισθωτοί μπορούν να προσδοκούν κατά μέσον όρο αύξηση των πραγματικών αποδοχών τους κατά 2,5% σύμφωνα με την έρευνα του Korn Ferry Hay Group.
Στις ΗΠΑ, λόγου χάρη, οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν σε πραγματική αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 2,7%, αφού η ονομαστική αύξηση κατά 3% των μισθών τους, που προβλέπει κατά μέσον όρο η έρευνα, ελάχιστα θα περικοπεί από τον πληθωρισμό, που προβλέπεται να κυμανθεί στο 0,3% την επόμενη χρονιά στη χώρα.
Στη Βρετανία προβλέπεται μέση αύξηση των μισθών κατά 2,5% και πληθωρισμός μόλις 0,2%. Οι Βρετανοί, δηλαδή, μπορούν να προσδοκούν υψηλότερη αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός τους το 2016 συγκριτικά με τους εργαζομένους στην ηπειρωτική Ευρώπη, για τους οποίους ο Hay Group υπολογίζει αύξηση 2%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση την χρονιά που έρχεται προσδοκούν, πάντως, οι Ασιάτες εργαζόμενοι και δη οι Κινέζοι, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 6,5% περίπου. Οι ερευνητές του Hay Group προβλέπουν συγκεκριμένα αύξηση των πραγματικών αποδοχών της τάξεως του 6,3% για τους Κινέζους υπαλλήλους κι αυτό χάρη στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στη χώρα για εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Η έρευνα του Korn Ferry Hay Group βασίζεται στην επεξεργασία στοιχείων από 24.000 ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς που εδρεύουν σε 110 χώρες του πλανήτη. Κατά μέσον όρο η ονομαστική αύξηση των μισθών προβλέπεται ότι θα φθάσει στο 4,9% παγκοσμίως.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk