Τρία μηνύματα του Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση

Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τους εκπροσώπους των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Η συζήτηση για την Ελλάδα κράτησε μόνο 15 λεπτά. και η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega, έστειλε τρία μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον να έχει ψηφίσει την δεύτερη ομάδα των προαπαιτουμένων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Δεύτερον να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και τρίτον συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ευρύτερη συναίνεση για το Ασφαλιστικό αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν αυτή τη συναίνεση.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για το νέο σκληρό κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Μοσχοβισί – Ντάισελμπλουμ

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων (για το 1 δισ. ευρώ) ως τα μέσα Δεκεμβρίου στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι αμέσως μετά θα πάρουν σειρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα. Τα βασικότερα με βάση το μνημόνιο είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 και κυρίως το Ασφαλιστικό.
Τόσο ο πρόεδρος της ευρωομάδας όσο και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισαν την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ένα ποσό πoλύ χαμηλότερο του αναμενόμενου, κάτω από 6 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 25 δισ. ευρώ που είχαν γίνει το καλοκαίρι.
«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εκταμιευτεί εγκαίρως το 1 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Στη συνέχεια μένουν να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις για το Ασφαλιστικό και τη δημοσιονομική στρατηγική».
Ο Επίτροπος στάθηκε επίσης στα βελτιωμένα στοιχεία για την ύφεση το 2015 σε σύγκριση με τις προβλέψεις του καλοκαιριού.
  Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
  Οικονομία
  ΒΗΜΑτοδότης
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk