Βιομηχανία: ορατότης μηδέν για τις νέες χρεώσεις στο ρεύμα

Στις 31/12/2015, δηλαδή σε 24 ημέρες, οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία που είχαν εγκριθεί από την έκτακτη συνέλευση της επιχείρησης στις αρχές του 2014 παύουν να ισχύουν, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πελάτες δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα πληρώνουν από το 2016.

Στις 31/12/2015, δηλαδή σε 24 ημέρες, οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία που είχαν εγκριθεί από την έκτακτη συνέλευση της επιχείρησης στις αρχές του 2014 παύουν να ισχύουν, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πελάτες δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα πληρώνουν από το 2016.

Η οριζόντια μείωση που διαμόρφωνε ένα πλαίσιο εκπτώσεων για τη βιομηχανία έως και 20% το 2014, κρίθηκε από την τρόικα κρατική ενίσχυση και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο αποφασίστηκε η κατάργησή της.
Χθες, η έκτακτη συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε την κατάργηση των εκπτώσεων αυτών και ενέκρινε οκτώ κλιμακωτές εκπτώσεις όγκου, δηλαδή χρέωση βάσει της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος κάθε πελάτη, οι οποίες θα ισχύσουν τη διετία 2016 – 2017. Δεν ενέκρινε όμως νέα τιμολόγια, όπως αρχικώς είχε αποφασιστεί στο ΔΣ της επιχείρησης, βάσει των οποίων θα υπολογιστούν και οι εκπτώσεις όγκου.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε αυτόν τον ελιγμό ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον οι εκπτώσεις αυτές να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση αφού η τιμολόγηση βάσει της ετήσιας κατανάλωσης κάθε πελάτη προβλέπεται στην εμπορική πολιτική κάθε επιχείρησης στην ΕΕ.
Σημειώνεται πως το ΔΣ της ΔΕΗ στην τελευταία του συνεδρίαση έχει εγκρίνει επτά τιμοκαταλόγους, τους οποίους σήμερα δεν γνωρίζει η βιομηχανία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνέλευση: «τα οκτώ (8) κλιμάκια εκπτώσεων όγκου σε συνδυασμό με τους επτά (7) τιμοκαταλόγους που έχει αποφασίσει το ΔΣ της ΔΕΗ διαμορφώνoυν μια γκάμα 56 εναλλακτικών τιμοκαταλόγων βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με κάθε επιχείρηση υψηλής τάσης ξεχωριστά, για σύναψη των αστικών συμβάσεων τιμολόγησης».
Αναλυτικά οι εκπτώσεις στον ετήσιο όγκο κατανάλωσης έχουν ως εξής: από 0 έως 10 Gwh η έκπτωση είναι μηδενική. Από 10 έως 50 Gwh η έκπτωση θα είναι 4%, από 50 έως 200 Gwh η έκπτωση θα είναι 6%, από 200 έως 400 Gwh η έκπτωση θα είναι 8%, από 400 έως 700 Gwh η έκπτωση θα είναι 10%, από 700 έως 1.000 Gwh η έκπτωση θα είναι 12%, από 1.000 έως 2.000 Gwh έκπτωση 13% και για πάνω από 2.000 Gwh έκπτωση 15%.
Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, δεδομένου ότι η έκπτωση σε ετήσιες καταναλώσεις έως 200 Gwh που αποτελεί και την πλειοψηφία των καταναλώσεων στην υψηλή τάση των ελληνικών βιομηχανιών -πλην Λάρκο και Αλουμίνιο- είναι 6%, τα νέα τιμολόγια δύσκολα θα αντισταθμίσουν τις εκπτώσεις του 2014 και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ρεύμα από το 2016.
«Δεν νομίζουμε ότι η ΔΕΗ θα αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά της απέναντί μας και τα νέα τιμολόγια που θα μας προσφέρει θα είναι πάλι με τη φιλοσοφία «Take it, or leave it», δηλώνουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.
Όλα δείχνουν ότι το μπαλάκι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα πέσει στην διακοψιμότητα. Στις εκπτώσεις δηλαδή που θα έχει κάθε βιομηχανία αν σταματά τη λειτουργία της σε ώρες αιχμής του συστήματος. Μια πρακτική που ισχύει στην Ευρώπη και ήταν πάγιο αίτημα και των ελληνικών εταιρειών. Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία το κουαρτέτο δεν έχει αντίρρηση αλλά το πότε και το πώς θα ισχύσει δεν έχει ακόμη καθοριστεί με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν έως και διπλάσια τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk