Στον αέρα 180 εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο

Τουλάχιστον 180 εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο κινδυνεύουν με απόλυση λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έναν νόμο που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Μάιο

Τουλάχιστον 180 εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο κινδυνεύουν με απόλυση λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έναν νόμο που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε τη μετάταξή τους. Και αυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προφανώς είχαν υπολογίσει λάθος τα κονδύλια που θα χρειάζονταν για τη μετάταξή τους σε άλλους φορείς εν όψει της εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ και τώρα που έφθασε το πλήρωμα του χρόνου – 10 Δεκεμβρίου μπαίνει εκκαθαριστής στον ΟΔΙΕ – τους έχουν κοινοποιηθεί εξώδικα ομαδικών απολύσεων.
Η υπόθεση που δείχνει την προχειρότητα με την οποία καταρτίζονται τα νομοθετήματα ξεκινά τον περασμένο Μάιο. Εν όψει της εκκαθάρισης του ζημιογόνου ΟΔΙΕ στις 15 Ιουλίου 2015 – η ημερομηνία αυτή στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 10 Δεκεμβρίου – το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε μέριμνα για τη μετάταξη περίπου 55 τακτικών υπαλλήλων του ΟΔΙΕ και 75 συμβασιούχων επί συνόλου 350, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με απόφαση του ΑΣΕΠ ή κρίθηκαν ότι συνιστούν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με δικαστική απόφαση. Με τροπολογία στον νόμο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» στις 5 Μαΐου αποφασίστηκε η μετάταξη των παραπάνω υπαλλήλων σε άλλα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Αγιος Κοσμάς). Η ετήσια δαπάνη για τις μετατάξεις αυτές είχε υπολογιστεί σε 1,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τότε περίπου άλλοι 50 συμβασιούχοι έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως και περιμένουν απόφαση του Εφετείου.
Σήμερα, ύστερα από οκτώ μήνες, ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Ι. Συναδινός αρνείται να υπογράψει την απόφαση, καθώς διαπιστώνει πως θα τιναχθούν στον αέρα οι έτσι κι αλλιώς προβληματικοί προϋπολογισμοί σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Αγιο Κοσμά. Κάποιοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής δεν έχει καταφέρει να βρει ούτε τα 1,4 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο νόμος, τα οποία σημειωτέον αν κάτσει κάποιος και τα υπολογίσει ίσα-ίσα που καλύπτουν τις ετήσιες μισθολογικές δαπάνες για τους τακτικούς υπαλλήλους του ΟΔΙΕ.
Από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού λέγεται ότι ψάχνουν να βρουν φόρμουλα ώστε να μεταταχθούν σε άλλες μορφές πλην Γενικής Γραμματείας, όπως ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και σε δομές του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή σε ΝΠΔΔ.
Προς το παρόν πάντως οι εργαζόμενοι έχουν ειδοποιηθεί από τη διοίκηση του ΟΔΙΕ με εξώδικο σε διαβούλευση «προκειμένου να εξευρεθούν εάν είναι δυνατόν μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών των ομαδικών απολύσεων».
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ που έχει λάβει την 20ετή άδεια για τη διοργάνωση του ιπποδρομιακού στοιχήματος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Αντιθέτως, έχει δεσμευθεί να προσλάβει ένα μεγάλο μέρος από τους συμβασιούχους που οι συμβάσεις τους δεν θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και δεν θα μεταταχθούν ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση των ιπποδρομιών στο νέο καθεστώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk