Στα ύψη η μεταβλητότητα στην αγορά

Εντονη μεταβλητότητα κυριαρχεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται από ιστορικό χαμηλό σε ιστορικό χαμηλότερο

Εντονη μεταβλητότητα κυριαρχεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται από ιστορικό χαμηλό σε ιστορικό χαμηλότερο και την αγορά να δείχνει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους. Η μία έχει να κάνει με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών που προέρχονται από τις ανταλλαγές ομολόγων και οι οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν (όχι στον ίδιο βαθμό για όλες τις τράπεζες) ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων συναλλαγών, επηρεάζοντας έτσι το γενικότερο κλίμα στο Χρηματιστήριο.
Μια δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το γενικότερο πολιτικό κλίμα, καθώς χωρίς πολιτική σταθερότητα και συναίνεση η χώρα δύσκολα θα βγει από τη στενωπό. Με την αξιολόγηση να καθυστερεί, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν μάλλον κουρασμένοι από τις ελληνικές παλινωδίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά ομόλογα πήραν και πάλι την ανιούσα, με την απόδοση του δεκαετούς να αναρριχάται εκ νέου πάνω από το 8% λίγες ημέρες μετά την αποκλιμάκωσή του κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%. Η αναζωπύρωση των πιέσεων στους ελληνικούς τίτλους αντανακλάται επίσης και στην εκ νέου αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από αυτές των μακροπρόθεσμων, γεγονός που υποδεικνύει υψηλούς κινδύνους στο κοντινό μέλλον.
Παράλληλα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών των τραπεζών αναμένονται αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς πολλοί επενδυτές επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους, μια πρακτική εξάλλου που είναι εύλογη καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους.
Συνολικά για τους ξένους επενδυτές, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η υλοποίηση των εναπομεινάντων προαπαιτουμένων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, η ελάφρυνση του χρέους και, σαν «κερασάκι στην τούρτα», η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσαν να καλυτερέψουν θεμελιωδώς τις προοπτικές της χώρας, βελτιώνοντας το κλίμα και στα ελληνικά ομόλογα και στις μετοχές.
Ωστόσο ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει στα ύψη, την ώρα μάλιστα που τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, ύψος ρεκόρ στην παγκόσμια ιστορία οικονομικών κρίσεων, με την ταχεία μείωσή τους να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, κάτι που θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Citigroup
Οι πιθανότητες του «Grexit»

Η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, εκτιμά η Citigroup, υπολογίζοντας ότι οι πιθανότητες ενός «Grexit» (έξοδος από το ευρώ) τα επόμενα ένα-τρία χρόνια ξεπερνούν το 50%, με πιο πιθανή μάλιστα περίοδο για κάτι τέτοιο το β’ εξάμηνο του 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk