Αλφόνσο Πρατ-Γκάι: Ο υπουργός-ελπίδα της Αργεντινής

Ο Αλφόνσο Πρατ-Γκάι καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε κατά τι περισσότερο από μια δεκαετία όχι μόνο να αναζωογονήσει την οικονομία της Αργεντινής

Ο Αλφόνσο Πρατ-Γκάι καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε κατά τι περισσότερο από μια δεκαετία όχι μόνο να αναζωογονήσει την οικονομία της Αργεντινής αλλά και να την οδηγήσει στην ανάκτηση της άλλοτε κραταιάς θέσης της. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, αφού το 2002 υπηρέτησε στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, σχεδόν έναν χρόνο από την κήρυξη της πρώτης χρεοκοπίας της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς το καλοκαίρι του περασμένου έτους η χώρα τέθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών.
Στέλεχος της JP Morgan


Στα δύο σχεδόν χρόνια που βρέθηκε στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, γράφουν οι «Financial Times», το πρώην στέλεχος της JP Morgan επέβλεψε την τεράστια πτώση του πληθωρισμού από 40% σε μόλις 5%, διατηρώντας παράλληλα μια οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 8%. Επιπλέον, σήκωσε με επιτυχία το βάρος της ενοποίησης του εθνικού νομίσματος καθώς το αργεντίνικο πέσο είχε κατακερματιστεί σε μια σειρά από οιονεί νομίσματα, δεδομένου ότι οι πτωχευμένες τοπικές κυβερνήσεις είχαν αναγκαστεί να «κόψουν» χρήμα προκειμένου να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε ηλικία μόλις 37 ετών βρέθηκε με μια «καυτή πατάτα» στο χέρι και αντεπεξήλθε πλήρως. Για το έργο του στην αργεντίνικη κεντρική τράπεζα τιμήθηκε το 2004 με το βραβείο του Τραπεζίτη της Χρονιάς από το περιοδικό «Euromoney». Συμπλήρωσε με επιτυχία τη θητεία του αλλά απέρριψε την πρόταση του τότε προέδρου της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, να την ανανεώσει για ακόμη έξι χρόνια, λόγω διαφωνιών σε θέματα σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, την αντιπληθωριστική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις για τα ανεξόφλητα ομόλογα. Ο Πρατ-Γκάι προέρχεται από την ελίτ του Μπουένος Αϊρες. Η γνωριμία του με τον νεοεκλεγέντα κεντροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι – ο οποίος ηγείται της πρώτης μετά από πολλές δεκαετίες φιλελεύθερης κυβέρνησης – έγινε στα σχολικά κιόλας χρόνια. Ο Μάκρι προέρχεται επίσης από μια εκ των πλουσιότερων οικογενειών της χώρας. Ο ηλικίας 50 ετών σήμερα Πρατ-Γκάι διαθέτει πτυχίο στα οικονομικά από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής ενώ στη συνέχεια σπούδασε ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1994 εργάστηκε στην JP Morgan στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Μπουένος Αϊρες ως στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος μέχρι το 2001.
Ελεγχος στα κεφάλαια


Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα δεν είναι λιγότερες από την πρώτη θητεία του στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Αργεντινής. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως νεοκεϊνσιανό, η πρώτη κίνηση του Πρατ-Γκάι θα είναι να άρει τους αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν στη χώρα από το 2011 και να ενοποιήσει το νόμισμα, μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο νέος πρόεδρος. Αυτό, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, θα οδηγήσει σε de facto υποτίμηση του νομίσματος, δεδομένου ότι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο με το δολάριο (ένα αμερικανικό δολάριο ισούται με 9,6 πέσος) θα διαμορφωθεί εκ νέου. Το πιθανότερο, με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι ότι η νέα ισοτιμία θα διαμορφωθεί σε 14,5 προς ένα. Παρά τις ανησυχίες ότι η υποτίμηση θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού, επενδυτές και αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι ο Πρατ-Γκάι έχει τα προσόντα για να διαχειριστεί την πολύπλοκη μετάβαση. Δεν είναι κάτι καινούργιο για αυτόν άλλωστε. «Η αλήθεια είναι ένα μόνο δείγμα του τι έχουμε να προσφέρουμε. Οσο πιο γρήγορα ρίξουμε τις μάσκες τόσο καλύτερα θα είμαστε όλοι» δήλωσε στους «FT» ο Πρατ-Γκάι, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σωστή σειρά. Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν ανησυχία όχι για τις ικανότητες του νέου υπουργού Οικονομικών τις οποίες θεωρούν δεδομένες, αλλά κυρίως για το αν θα του επιτρέψει ο ανελέητος πολιτικός κόσμος της Αργεντινής να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τη δουλειά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk