Ολοι τους γεννήθηκαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όλοι τους ως καλλιτέχνες εκφράστηκαν δημιουργικά στην δεκαετία του 1980. Επίσης, όλοι τους ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το τοπίο. Ζωγράφισαν τον ανοιχτό χώρο –φυσικό, αστικό, αφαιρετικό ή φαντασιακό- και «γέννησαν» μια νέα αισθητική.

Αυτήν ακριβώς την αισθητική έρχεται να μας θυμίζει σήμερα η «Νέα Τοπιογραφία – Οραμα, εμπειρία και ζωγραφική ανάπλαση του χώρου 1980 – 2015» όπως τιτλοφορείται η συλλογική έκθεση που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών αυτής της γενιάς και θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Ευριπίδη από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2016.
Ενας από τους στόχους της έκθεσης είναι να παρουσιάσει την δουλειά δημοφιλών ζωγράφων της νέας γενιάς που μπορεί μεν να μην δούλεψαν με «συντονισμένη συνεργασία», μοιράστηκαν όμως ένα κοινό όραμα όπως φαίνεται στα ζωγραφικά τοπία τους που σύμφωνα με την γκαλερί έγιναν «ένα νέο σκηνικό όπου η φύση, η πόλη αλλά και ο προσωπικός κόσμος του καλλιτέχνη ενσωματώνονται και αφηγούνται».

Οι ζωγράφοι που «ντύνουν» με έργα τους την έκθεση είναι οι (κατ’ αλφαβητική σειρά) Αδαμάκος, Βέργη, Βορδώνη, Ηλιοπούλου, Ιωάννου, Κανά, Κόττης, Κούκος, Μαντζαβίνος, Ξένος, Παπανικολάου, Ρήνας, Σάμιος, Σταματοπούλου, Φειδάκης, Φιλοπούλου, Χαδούλης και Χάρος.
Δημιουργοί που εξέφρασαν φρέσκες καλλιτεχνικές απόψεις συμβάλλοντας στην άνθηση της ελληνικής ζωγραφικής σε μια εποχή στην οποία άλλαζαν πολλά πράγματα. Αλλαζε η αίσθηση του οικείου χώρου, άλλαζε και ο ορίζοντας, είτε αυτός λέγεται ιστορικός, είτε πολιτιστικός και καλλιτεχνικός ορίζοντα. Ηταν η εποχή που η Ελλάδα γινόταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση «Νέα Τοπιογραφία» θα λάβει χώρα στους δυο ορόφους της Γκαλερί Ευριπίδη και περίπου 50 έργα θα εκτεθούν. Τα επέλεξαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον ιστορικό-κριτικό Χάρη Καμπουρίδη ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκθεσης. Εξίσου σημαντικό όμως το ότι έκθεση ζωγραφικής με τέτοιο θέμα και σε αυτές τις διαστάσεις πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Η έκθεση συνοδεύεται από εκτεταμένο κατάλογο/λεύκωμα με τα έργα καθώς και εισαγωγή-μελέτη του επιμελητή.
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.00.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου έως 23 Ιανουαρίου 2016
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73,
τηλ: 210 3615909,