Νέα σελίδα για τις τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα

Φέτος, παρά την οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, που επικράτησε κυρίως στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν…

Νέα σελίδα για τις τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα | tovima.gr

Φέτος, παρά την οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, που επικράτησε κυρίως στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, οι φετινές εκτιμήσεις αναφέρονται σε νέο ρεκόρ 26 εκατομμυρίων αφίξεων ξένων τουριστών σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια της περσινής σεζόν.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, στα πλαίσια του γενικότερου ανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος, ψηφίστηκε νόμος περί απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με τον Νόμο αυτό, αρχικά ορίστηκαν τα είδη τουριστικών καταλυμάτων και κάποιες ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και οι διαδικασίες χορήγησης ειδικών σημάτων λειτουργίας (ΕΣΛ). Σύμφωνα λοιπόν με την νέα νομοθεσία τα σήματα λειτουργίας όλων των τουριστικών καταλυμάτων λήγουν αυτοδίκαια την 31/12/2017 και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσουν για την ανανέωσή τους.

Με τις νέες υπουργικές αποφάσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, καθορίστηκαν τελικά και οι νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές καταλυμάτων, βάσει των οποίων θα μοριοδοτούνται και θα κατατάσσονται σε κατηγορίες αστέρων ή κλειδιών, έπειτα από πιστοποίησή τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Οι νέες προδιαγραφές είναι ευνοϊκότερες από τις προηγούμενες και δίνουν κατά κύριο λόγο έμφαση σε ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των καταλυμάτων και τα καθιστούν ελκυστικότερα.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες μονάδες, οφείλουν να εναρμονιστούν με τις νέες διατάξεις για τις λειτουργικές προδιαγραφές, ώστε να ανανεώσουν το εν ισχύ σήμα λειτουργίας τους έως το τέλος του 2017. Επιπλέον, για όσους επιχειρηματίες το επιθυμούν, δύνανται να αιτηθούν για τα καταλύματά τους, κατάταξη σε υψηλότερη κατηγορία (αστέρων ή κλειδιών).

* Ο Ελευθέριος Παπαναούμ είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός M.Sc. με εμπειρία σε αδειοδοτήσεις και διαχείριση έργων τουριστικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα και στέλεχος της εταιρείας ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί (ergon-consultants.gr)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk