«Αριστεροί» φόροι €3,2 δισ. σε ενοίκια, επιχειρήσεις, αγρότες

Φορολογικό λογαριασμό 3,2 δισ. ευρώ επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2016 σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Φορολογικό λογαριασμό 3,2 δισ. ευρώ επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2016 σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Αυξημένοι φόροι στα ενοίκια, νέοι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στους αγρότες, αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που συνθέτουν το παζλ των νέων μέτρων και ανεβάζουν τον λογαριασμό της Εφορίας ώστε να υπάρξει για το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τον εφετινό, αύξηση στα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Το κράτος προσβλέπει από τις παραπάνω παρεμβάσεις να αυξήσει τα φορολογικά το 2016 σε σύγκριση με την εφετινή χρονιά κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή από 42,7 δισ. εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων για το 2015 να ανέλθουν το 2016 στα 44,7 δισ. ευρώ ή ποσοστιαία μεταβολή 4,7%.
«Ξέχασαν» τις κάρτες

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ούτε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το κυνήγι για την καταπολέμηση της γάγγραινας που πλήττει για δεκαετίες την ελληνική οικονομία.
Στην έκθεση του προϋπολογισμού δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά και στην εφαρμογή του πλαστικού χρήματος στο σύνολο σχεδόν των συναλλαγών ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της παραοικονομίας και να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Κατά συνέπεια ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2016, οι νέες τιμές ζώνης στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017.
Παράλληλα, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν ξεχωριστές αναφορές σε αυξήσεις εσόδων από τη φορολογία των αγροτών και των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.
Κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι οι φορολογικές κλίμακες να παραμείνουν ξεχωριστές και για το 2016 για μισθωτούς και συνταξιούχους, επαγγελματίες, εισοδηματίες (ενοίκια) με πιθανότερη εξέλιξη να προχωρήσει η ενσωμάτωση σε ορισμένες από αυτές της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης.
Στο σύνολο των φορολογικών εσόδων τη μερίδα του λέοντος έχουν οι έμμεσοι φόροι καθώς το κράτος αναμένει να εισπράξει το 2016 περισσότερα από 24,7 δισ. ευρώ. Από τους άμεσους φόρους, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος και την περιουσία (ΕΝΦΙΑ), οι προβλέψεις για έσοδα το επόμενο έτος είναι 20 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα

Πιο αναλυτικά, από τη φορολογία των φυσικών προσώπων τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε 7,8 δισ. ευρώ και από τη φορολογία των επιχειρήσεων σε 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα σε σύγκριση με το 2015 κατά 2,7% και 1,2% αντίστοιχα.
Μεγάλες αυξήσεις προβλέπονται για τα έσοδα στην περιουσία αλλά όπως διευκρινίζεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, αυτό οφείλεται στο ότι μέσα στο 2016 θα εισπραχθούν 2 δόσεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σημαντική αύξηση κατά 6,3% προβλέπει το κράτος από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (σύνολο εσόδων 14,3 δισ. ευρώ για το 2016), ενώ από φόρους κατανάλωσης προσδοκά να εισπράξει περίπου 9,1 δισ. ευρώ ή 3,5% περισσότερα από εφέτος.
Από τα νέα τέλη κυκλοφορίας (δημοσιεύονται παραπλεύρως) το κράτος προβλέπει να εισπράξει 1,088 δισ. ευρώ, όσα και εφέτος.
Από το σύνολο των 3,2 δισ. ευρώ φορολογικών παρεμβάσεων για το 2016, 142,2 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες (αύξηση στο 20% για το 2016 από 13% σήμερα και 26% για το 2017), 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, 1,31 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά, 377 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα, 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, 114 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες, 56 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους οχημάτων για ΚΤΕΟ, 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση κ.τ.λ.
Επανεξέταση

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση τις 716 φοροαπαλλαγές. Αλλες θα καταργηθούν και άλλες θα αντικατασταθούν. Σε ειδικό τόμο που συνοδεύει τον νέο προϋπολογισμό αναφέρεται ότι οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου) κοστίζουν στον προϋπολογισμό 275,29 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορούν τις ιατρικές δαπάνες. Στις φοροαπαλλαγές περιλαμβάνεται και το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Από την άλλη, οι 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι και οι 79 φοροαπαλλαγές που ισχύουν στον ΦΠΑ κοστίζουν 1,26 δισ. ευρώ. Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk