«Πρόεδρε, πες τους να βάλουν πλάτη»

Δεν το συνηθίζει ο Αλ. Τσίπρας όταν επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν το συνηθίζει ο Αλ. Τσίπρας όταν επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μένει στο Προεδρικό Μέγαρο περισσότερο από μία ώρα. Αυτή τη φορά σημείωσε ρεκόρ μένοντας μαζί με τον Πρ. Παυλόπουλο περίπου 90 λεπτά. Το συνηθίζει όμως έπειτα από μια δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή (όπου υπάρχουν και απώλειες) να καταφεύγει στον κ. Παυλόπουλο και να συζητούν τα πάντα. Οπως και έγινε την Παρασκευή το πρωί (από την οποία συνάντηση και η φωτογραφία). Μόνο που δεν ήταν συνάντηση ρουτίνας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό. Ηταν μια συνάντηση… plus! Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι ο Πρωθυπουργός διέβη την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου σκεφτικός και φανερά καταβεβλημένος. Παρά ταύτα, είχε διάθεση για συζήτηση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και είπε εκείνη τη φράση που λέει στο χωριό του ότι «βγήκαμε στο φρύδι του βουνού», κάνοντας μάλιστα λόγο και για… μεταμνημονιακή εποχή. Ολα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η «σημαντική» (όπως τη χαρακτήρισε) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και ότι θα υπάρξει πολιτική συναίνεση…
Τώρα, με την κυβερνητική πλειοψηφία συνεχώς μειούμενη και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επί θύραις, ο κ. Τσίπρας, μαθαίνω, προσέφυγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας συναίνεση. Ή διαφορετικά ένα είδος… μεσολάβησης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αντιληφθούν τις δυσκολίες και να βάλουν… πλάτη. Από τη μία ζητεί συναίνεση και από την άλλη (μπροστά στις κάμερες) επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «αυτούς που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες και τώρα βρίσκονται στη γαλαρία και βλέπουν αυτούς που προσπαθούν να το ξαναφέρουν στην κορυφή». Είπε και άλλα, πλην όμως το αυστηρό πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν αφήνει να τα δημοσιοποιήσω. Αλλά μαθαίνω ότι έριξε και ένα ότι «αυτοί (εννοώντας ΝΔ και ΠαΣοΚ) δημιούργησαν αυτή την κατάσταση», την οποία πρέπει ο ίδιος να διαχειριστεί. «Τώρα είναι αργά» έλεγε όμως ένας εκ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ.


Στάθη, κάνε μια γλυκιά δήλωση

Εκείνο που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι μία ώρα προτού αρχίσει η κρίσιμη ψηφοφορία για τα δεύτερα προαπαιτούμενα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Στάθη Παναγούλη. Το τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου μισή ώρα και στο διάστημα αυτό δεν αναφέρθηκε καν η λέξη «διαγραφή». Αλλωστε ο κ. Παναγούλης, συνηθισμένος στις διαγραφές (είχε διαγραφεί και από το ΠαΣοΚ), δεν σκέφτηκε καν ότι μπορεί να τον διέγραφαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και έτσι χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα… «απολογητικό», δηλαδή ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να του πει πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο με τις απαιτήσεις των δανειστών (τις οποίες και διαπραγματεύτηκε και ψήφισε). «Γιατί δεν θα ψηφίσεις τα μέτρα;» τον ρώτησε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας. «Δεν τα ψηφίζω γιατί θέλω να υπερασπιστώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση του κ. Παναγούλη. Κλείνει το τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός και ο κ. Παναγούλης δέχεται, όπως έλεγε ο ίδιος στη Βουλή, άλλα δύο τηλεφωνήματα: από την Ολγα Γεροβασίλη και τον Ν. Παππά, που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Οταν είδαν ότι δεν τα κατάφεραν, ο κ. Παππάς του είπε: «Στάθη, τουλάχιστον κάνε μια γλυκιά ανακοίνωση, μη μας καταστρέψεις». Και κάτι ακόμη: τους προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Ασφαλιστικό γιατί δεν είναι νόμος υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.


Ο χαρούμενος υπουργός

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός στον πλανήτη που χαμογελά ακόμη και όταν βάζει φόρους. Το παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να κόψει αυτό το χαμόγελο, ότι είναι αισιόδοξος τύπος και πολλά άλλα παράξενα. Τι είδους παράξενα; Οταν τον ρώτησαν, για παράδειγμα, πώς αισθάνεται όταν βάζει φόρους, ξέρετε τι απάντησε; «Ποιους φόρους; Εβαλα εγώ φόρους;». Και όταν ο συνομιλητής του (πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην δήμαρχος) του είπε ως παράδειγμα τον φόρο στο κρασί, ο κ. Αλεξιάδης χωρίς να χάσει το χαμόγελό του είπε: «Αισθάνομαι χάλια, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια όταν βάζω φόρους. Ανθρωπος είμαι κι εγώ». Τι να πεις τώρα…


Το κουτί των φόρων

Μέσα σε ένα καλαίσθητο ξύλινο κουτί (με κλειδαριά) που είχε χαραγμένο στο πάνω μέρος το εθνόσημο και το «Υπουργείο Οικονομικών» κατατέθηκε από τον Ευ. Τσακαλώτο ο προϋπολογισμός του κράτους. Μέσα στο κουτάκι βεβαίως (που είναι γεμάτο φόρους και Μνημόνιο) υπήρχε το στικάκι. «Και τι θέλατε να κάνω; Να πετάξω το στικάκι στον Πρόεδρο της Βουλής και να του πω «να ο προϋπολογισμός»; Σκέφτηκα και το έβαλα σε ένα κουτάκι» έλεγε ο υπουργός, ο οποίος, να σημειώσω, θυμήθηκε και τον Ι. Στουρνάρα που πήγε σε στικάκι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου τον προϋπολογισμό και αυτή του το επέστρεψε ως… απαράδεκτο. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος είχε τρακ με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Στην αρχή μιλώντας από τα υπουργικά έδρανα έμπλεξε και πάλι τη γλώσσα του λέγοντας «το έκθεση», εν συνεχεία μόλις τελείωσε η τελετή πήρε κάποιον (ή κάποια) τηλέφωνο και είπε: «Εντάξει, το κατέθεσα. Μας πήρε μόλις τρία λεπτά, πολύ λιγότερο απ’ ό,τι υπολογίσαμε…» και έφυγε ευχαριστημένος με το κόκκινο σακίδιο (αυτό με το κόκκινο πιθηκάκι μπρελόκ) στην πλάτη.

***

Ο Γιάννης Πάντης ( τον θυμάστε; O αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για το i-phone που χάρισε σε μία μοντέλα- ηθοποιό) μένει ως γνωστό στη Θεσσαλονίκη. Να θυμίσω επίσης ότι επελέγη πρόσφατα γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, στη θέση του Δημήτρη Χασάπη που τον παραίτησε ο Νίκος Φίλης (ή παραιτήθηκε από μόνος του, πείτε όπως θέλετε). Ελα, όμως επειδή μένει στη Θεσσαλονίκη, επιδιώκει, μου λένε, να κάνει διοίκηση από τη συμπρωτεύουσα και δεν έχει καταλάβει ότι θέση του είναι στην Αθήνα και ότι πρέπει να έρθει στην Αθήνα. Ή μάλλον κάποια στιγμή το κατάλαβε αλλά ζητεί να του καλύπτει το υπουργείο τα έξοδα μετάβασης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μετ΄επιστροφής. Μαθαίνω από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι τέτοιο κονδύλι σε περίοδο κρίσης δεν προβλέπεται ούτε πρόκειται να προβλεφθεί. Και έτσι ο κ. γενικός δεν γνωρίζει τι να κάνει.

«Κούρεψαν» την ανθρωπιστική κρίση

Τώρα θα σας περιγράψω πως τα 200 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ότι θα διατεθούν εντός του 2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, «κουρεύτηκαν» και έγιναν 108 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν ακόμα γίνει 108 εκατ. ευρώ, αλλά ελπίζω να λένε την αλήθεια και να διαθέσουν έως το τέλος του χρόνου, όπως υπόσχονται (πάλι) άλλα 40 εκατ. ευρώ γιατί έως τώρα έχουν διατεθεί μόνον 68 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο; Το παραδέχονται οι ίδιοι με επίσημα έγγραφα και σφραγίδες ότι δεν ήταν συνεπείς στις (προεκλογικές) υποχρεώσεις τους, σε έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στον Χρ. Σταϊκούρα μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στο έγγραφο αναφέρουν και πώς κατάφεραν να εξοικονομήσουν 68 εκατ. ευρώ. Και ξέρετε πώς τα εξοικονόμησαν (όπως λένε); Με οικονομίες από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών (χωρίς να τις συγκεκριμενοποιούν) και κρατικών δαπανών καθώς και από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk