Στο 1 ευρώ ο «κόφτης» για γενόσημα και off-patent φάρμακα

Καταργείται σταδιακά η προστασία των φθηνών ελληνικών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με το «κουαρτέτο» προέκυψε, ουσιαστικά, η κατάργηση της προστασίας το 2017, αφού ο «κόφτης» πέφτει στο ένα ευρώ και εξίσωση των γενόσημων με τα off patent φάρμακα.

Καταργείται σταδιακά η προστασία των φθηνών ελληνικών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με το «κουαρτέτο» προέκυψε, ουσιαστικά, η κατάργηση της προστασίας το 2017, αφού ο «κόφτης» πέφτει στο ένα ευρώ και εξίσωση των γενόσημων με τα off-patent φάρμακα.

Συγκεκριμένα, για τα παλιά φάρμακα -όσα έχουν χάσει την πατέντα τους ή είναι αντίγραφα- ισχύει σήμερα ένας μηχανισμός που στόχο έχει τη διατήρησή τους στην αγορά. Σύμφωνα με αυτόν, η τιμή των off-patent δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ (ανά συσκευασία) και η τιμή των γενόσημων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ (ανά συσκευασία). Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του «κόφτη» μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων τεσσάρων δελτίων τιμών.
Έτσι, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.
Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση (ΥΑ) που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.
Παράλληλα, το «κουαρτέτο» έθεσε στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk