Το ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά και την ελληνική παραγωγή είναι γνωστό σε όλους .

Το ότι θα αποφάσιζαν ,όμως, να φορολογήσουν το ελληνικό κρασί για να βρουν ισοδύναμο στο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν το περίμενε κανείς.

Το απίστευτο αυτό μέτρο προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για φόρο οινοπνεύματος περίπου 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι ελληνικού κρασιού που θα πωλείται στη χώρα!

Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ – από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα είναι οι απώλειες από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφτούν από αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Με την καταπληκτική αυτή απόφαση η κυβέρνηση πετυχαίνει δύο μοναδικές «διακρίσεις»: πρώτον, ανεβάζει την φορολογία σε μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες της χώρας που κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της αλλά και να αναπτυχθεί την εποχή της κρίσης – αυξάνοντας μάλιστα τις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Και δεύτερον, κάνει την Ελλάδα τη μόνη οινοπαραγωγό χώρα στην Ευρώπη που βάζει φόρο στο κρασί.

Φόρο οινοπνεύματος έχουν στην Ευρώπη μόνο χώρες που δεν παράγουν κρασί όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βρετανία αλλά όχι οι οινοπαραγωγές χώρες που θέλουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους παραγωγούς τους και την εγχώρια βιομηχανία οίνου για να μπορέσει να ανταγωνισθεί διεθνώς με τους γίγαντες του είδους στις ΗΠΑ ,στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Μιλάμε για μια βιομηχανία που πληρώνει υψηλή φορολογία (το ΦΠΑ στο κρασί από 8 % που ήταν το 1992 έχει φτάσει πλέον στο 23%) ,απασχολεί γύρω στους 200.000 αμπελουργούς και πάνω από 20.000 εργαζόμενους στην παραγωγή οίνου σε περίπου 700 οινοποιεία σε όλη τη χώρα .Πολλά από τα οποία έχουν καταφέρει , με το μεράκι των ιδιοκτητών τους που επιμένουν στην σωστή καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών να αποκτήσουν επιτέλους όνομα στις διεθνείς αγορές .

Ευκαιρία, λοιπόν , για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τους «χαρατσώσει» αφού σύμφωνα με κάποια παράξενα μυαλά , το καλό ελληνικό κρασί δεν καταναλώνεται από τους ψηφοφόρους του κόμματος .

Υπενθυμίζεται ότι η έντονα ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποφάσισε να φορολογήσει την ιδιωτική παιδεία με ΦΠΑ 23 % θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα θίξει τους «έχοντες» που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία .Για να αντιληφθεί στη συνέχεια (και να πάρει πίσω το μέτρο) ότι θίγει κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στό φροντιστήριο.

Σημειώνεται ότι από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε επανειλημμένως προτείνει την μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κλπ ) που είναι εισαγόμενα αλλά και στα τσιγάρα – που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και πωλούνται πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης έχουμε προτείνει την αύξηση στο 23 % του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας που μόνο του θα έφερνε φορολογικά έσοδα 300 εκατομμύρια ευρω , είναι εισαγόμενο κατά 80 % και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενοχοποιείται για 50.000 καρκίνους του εντέρου το χρόνο στις ΗΠΑ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας ανέβαινε στο 23 % (από το 16 % που είναι σήμερα) η ετήσια δαπάνη μιας μέσης οικογένειας – καταναλώνει περίπου 100 κιλά κρέας το χρόνο- θα αυξανόταν στα 1155 ευρώ – δηλαδή κατά 105 ευρώ το χρόνο ! Δηλαδή η αύξηση θα επιβάρυνε μία οικογένεια με 8,7 ευρώ το μήνα εφόσον δεν ήθελε να αντικαταστήσει μέρος του βοδινού με παραγόμενο στην Ελλάδα κοτόπουλο ,κατσίκι ή κουνέλι.

Καλά κρασιά!