Η ντροπή της «δεύτερης φοράς»

Μπορείτε να φανταστείτε επί πόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών – πολιτική ηγεσία και γραφειοκρατία – συζητεί με την τρόικα πώς θα ενισχύσουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή;

Η ντροπή της «δεύτερης φοράς» | tovima.gr
Μπορείτε να φανταστείτε επί πόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών – πολιτική ηγεσία και γραφειοκρατία – συζητεί με την τρόικα πώς θα ενισχύσουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή;
Για πρώτη φορά οι προτάσεις και τα μέτρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις τράπεζες και εν συνεχεία το Taxis και τόσες άλλες ιδέες που είναι κοινός τόπος μπήκαν στο χαρτί από τον Γκίκα Χαρδούβελη τον Αύγουστο του 2014.
Τότε ήρθε στα χέρια του η περιβόητη έκθεση της Κομισιόν «The VAT gap» για το κενό, τις απώλειες δηλαδή, εσόδων από τον ΦΠΑ, που στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) τον χρόνο, όταν τα συνολικά έσοδα από τον φόρο κινούνται γύρω στα 13 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα επανήλθε τον Οκτώβριο του 2014, αλλά και πάλι ξεχάστηκε, αφού δρομολογήθηκαν εξελίξεις, η πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εν συνεχεία οι εκλογές.
Ετσι φθάσαμε στον Φεβρουάριο, όταν πλέον η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» και το επιτελείο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη ξεκίνησαν να μελετούν το σχέδιο «πλαστικό χρήμα κατά φοροδιαφυγής» για να προλάβουν το καλοκαίρι.
Ασφαλώς δεν έγινε τίποτε, η κυβέρνηση προσέφυγε στις κάλπες (δύο φορές), το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μόνο η ανάγκη, δηλαδή τα capital controls υποχρέωσαν τους Ελληνες να εκπαιδευτούν σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής συναλλαγής και φυσικά να χρησιμοποιούν τις κάρτες για να συνεχίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητά τους.
Το καλοκαίρι πέρασε, η Γενική Γραμματεία Εσόδων ανέθεσε σε τεχνοκράτες την εκπόνηση άλλου σχεδίου για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, το πόρισμα παραδόθηκε στην κυβέρνηση «δεύτερη φορά Αριστερά», αλλά κανείς δεν τολμά να ανακοινώσει τις αποφάσεις για να σταματήσει η ντροπή της φοροκλοπής. Πιο εύκολα αποφάσισαν την αύξηση των συντελεστών από τα μέτρα για να εισπράττει το Δημόσιο τον ΦΠΑ. Και γι’ αυτό κάποιοι έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συνεπείς φορολογουμένους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk