• Αναζήτηση
 • Αυτόματες πληρωμές των φόρων με κάρτες

  Πληρωμή με πλαστικό χρήμα εξ αποστάσεως μέσω του συστήματος TAXISnet προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, παράβολα κ.τ.λ.

  Πληρωμή με πλαστικό χρήμα εξ αποστάσεως μέσω του συστήματος TAXISnet προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, παράβολα κ.τ.λ.
  Στόχος της Καραγεώργη Σερβίας είναι οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται να μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω του e-banking κάθε τράπεζας αλλά να μπορούν μέσω της επίσης ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) να αναγράφουν τον αριθμό της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας και αυτόματα να γίνεται η πληρωμή. Αυτό προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του υπουργείου, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει «Το Βήμα».
  Σήμερα όλες οι εφορίες δέχονται κάρτες, σε λίγο καιρό θα δέχονται και τα τελωνεία. Αλλά με το νέο σχέδιο για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απευθείας μέσα από το σύστημα TAXISnet. Δηλαδή θα μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά ακόμη και αν δεν έχουν e-banking.
  Στο υπουργείο στοχεύουν μέσα στο 2016 καμία επιχείρηση να μην αρνείται σε πελάτη της να δεχθεί την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.
  Καθολική εφαρμογή


  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλες οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν συσκευές POS προκειμένου να δέχονται κάρτες. Από τη στιγμή που θα υποχρεωθούν με νόμο να τοποθετήσουν στα σημεία πώλησης προϊόντων τους μηχανήματα POS, στην περίπτωση που αρνηθούν να δεχθούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα τους επιβάλλονται αυστηρές ποινές. Αλλωστε αυτό ισχύει πλέον με τα πρατήρια υγρών καυσίμων όπου όλα υποχρεωτικά διαθέτουν μηχανήματα POS.
  Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η συναλλαγή να γίνεται με πλαστικό χρήμα (50 ευρώ ή 100 ευρώ) θα ληφθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ το όριο πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα είναι υποχρεωτικά με κάρτα θα βαίνει διαρκώς μειούμενο ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σε επόμενη φάση στόχος είναι να εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά την πώληση ενός προϊόντος τη στιγμή της χρέωσης του πλαστικού χρήματος. Στο τέλος κάθε μήνα θα γίνεται εκκαθάριση των ποσών που έχει εισπράξει η επιχείρηση από ΦΠΑ και αυτών που έχει καταβάλει και θα γίνονται οι ανάλογοι συμψηφισμοί.
  Από τη στιγμή που θα χρεώνεται η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα το υπουργείο θα έχει πρόσβαση σε κάθε συναλλαγή, άρα θα είναι αδιανόητο για μία επιχείρηση να πουλάει προϊόντα μέσω καρτών και την ίδια στιγμή να μην κόβει αποδείξεις. Μέσα σε ένα λεπτό θα μπορεί να εντοπιστεί ότι φοροδιαφεύγει.


  ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ
  Με τρεις ταχύτητες τα νέα τέλη κυκλοφορίας

  Τέλη κυκλοφορίας τριών ταχυτήτων έχει αποφασίσει να εφαρμόσει από εφέτος το υπουργείο Οικονομικών με μεγάλους χαμένους όσους αγόρασαν ΙΧ οχήματα μετά τον Νοέμβριο του 2010. Επίσης, νέα αυξημένα τέλη θα πληρώσουν όσοι αγόρασαν ΙΧ μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ενώ μικρή μείωση θα διαπιστώσουν όσοι έχουν οχήματα άνω της δεκαετίας.
  Ειδικότερα καταργείται η απαλλαγή για περίπου 97.000 οχήματα που σήμερα απαλλάσσονται ή πληρώνουν χαμηλά τέλη κυκλοφορίας λόγω περιορισμένης εκπομπής ρύπων (ως 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Το όριο απαλλαγής πέφτει στα 90 μικρογραμμάρια και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν από 81 ως και 90 ευρώ.Τα οχήματα που εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 θα δουν μια επιβάρυνση ανά μικρογραμμάριο από 8 ως 32 λεπτά.
  Οχήματα άνω των 1.400 κυβικών που κυκλοφόρησαν από 1ης Ιανουαρίου 2006 ως 30 Οκτωβρίου 2010 (οχήματα 5 ως 10 ετών) και είναι πάνω από 1.400 κυβικά θα επιβαρυνθούν κατά μέσον όρο με 5% ως 7% σε σχέση με τα ισχύοντα.
  Αντίθετα, μειωτικός συντελεστής 5% ως 10% κατά περίπτωση θα ισχύσει για ορισμένα ΙΧ μεσαίου και μεγάλου κυβισμού τα οποία έχουν παλαιότητα άνω των 10 ετών.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk