Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό «Spiegel» σχολίασε με πολύ σαρκασμό τις δηλώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα βεβαίωνε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπαμα είναι «πολύ ικανοποιημένοι» από τη «στενή συνεργασία» των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου με τις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο είναι «υψηλής, λίαν αποτελεσματικής απόδοσης». Το γερμανικό περιοδικό ευχόταν στον εκπρόσωπο «να μη απογοητευθεί (…) όταν θα γίνει ο πρώτος απολογισμός».
Η ευχή του αρθρογράφου του «Spiegel» δεν εισακούστηκε. Στις 4 Νοεμβρίου ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου στρατηγός Λοιντ Οστιν πληροφόρησε την επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου ότι οι εμίρηδες και οι άλλοι αρχηγοί των κρατιδίων της Χερσονήσου ασχολούνται περισσότερο με το «να υποστηρίξουν τις (αραβικές) μονάδες που πολεμούν τις δυνάμεις του πρόεδρου Mπασαρ αλ-Ασαντ» αντί να πολεμούν τους τζιχαντιστες, όπως είχαν υποσχεθεί. Την επομένη το Πεντάγωνο έστειλε στην επιτροπή του Κογκρέσου «αναλυτική κατάσταση» για τον ρόλο και τα αποτελέσματα της δράσης των «συμμαχικών αράβικων μονάδων» τονίζοντας στο εισαγωγικό σημείωμα ότι δεν έχουν βάση οι (πολυδιαφημισμένοι) αεροπορικοί βομβαρδισμοί των «θέσεων των τρομοκρατών» από την Σαουδικη και την Ιορδανική Αεροπορία. Αντί να βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία που υποδεικνύουν οι Αμερικάνοι στρέφονται και πλήττουν θέσεις στην Υεμένη τις οποίες κατέχουν οι φιλο-ιρανικες μονάδες Χουτι. Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι αυτή η «πραγματικότητα» πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στα πλαίσια που διαμορφώνει στην περιοχή τόσο η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία όσο και η ενδεχόμενη αποστολή αμερικάνικων δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία.
Οι «New York Times» έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Η αεροπορία των Εμιράτων έκανε την τελευταία επιδρομή στη Συρία τον περασμένο Μάρτιο, η Ιορδανική τον Αύγουστο και η αεροπορία της Σαουδικης Αραβίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Συνολικά οι αεροπορικές δυνάμεις των αράβικων κρατών του Περσικού Κόλπου χρεώνονται με μόλις το 5% των βομβαρδισμών των θέσεων των τζιχαντιστων στη Συρία. Το αμερικανικό αρχηγείο θα ήταν ικανοποιημένο με το 30% τουλάχιστον.
Ούτε και οι δυτικοί σύμμαχοι στην άτυπη αραβο-δυτική συνεργασία της Μέσης Ανατολής δείχνουν προθυμία να δραστηριοποιηθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Καμιά δυτική χώρα δεν δείχνει προθυμία να χρησιμοποιήσει την βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία και η αναμενόμενη άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles De Gaull» στον Περσικό Κόλπο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, παραδέχονται στο Παρίσι και στην Ουάσιγκτον.
Όπως αποκαλύπτουν οι «NY Tιmes», η αεροπορία της Γαλλίας και της Αυστραλίας μόλις έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Συρία και ο Καναδάς είναι βέβαιο ότι θα αποσύρει τα αεροσκάφη του, όπως δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Τζαστιν Τριντο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Καμερον είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Μπαρακ Ομπαμα το καλοκαίρι ότι θα εξασφάλιζε απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για «συμμετοχή υψηλού επιπέδου» στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστων. Μέχρι στιγμής ούτε υπέβαλε καν στη βουλή σχετική πρόταση και είναι αμφίβολο αν θα την υποβάλει ποτέ, καθώς το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφής εμπλοκή της χωράς στη Μέση Ανατολή.