56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο Σταυροδρόμι της Αγοράς

Η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εφέτος φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης

Η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εφέτος φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης και αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι της διοργάνωσης. Το λέει άλλωστε η λέξη από μόνη της. Η Αγορά κοιτάζει προς το μέλλον, αφορά κινηματογραφικές ταινίες που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ δημοσίως και απευθύνεται σε ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών οι αποφάσεις των οποίων θα σημάνουν τα μέγιστα για την πορεία τους.
Ενδιαφέρον έχει ότι τέσσερα στα 14 κινηματογραφικά σχέδια του Crossroads είναι ελληνικά και τα υπόλοιπα παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στα 14 αυτά σχέδια ταινίες που έχουν ελληνικό στίγμα είναι η καινούργια κινηματογραφική δουλειά των Aραν Χιουζ και Χριστίνας Κουτσοσπύρου «Η γη του κανενός», μια απόπειρά τους σε μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας μετά το ντοκιμαντέρ τους «Στον λύκο», η «Ελευσίνα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα και παραγωγή Γιώργου Κυριάκου (View Master), το «Ποτάμι», σε σκηνοθεσία Χάρη Ραφτόγιαννη και παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου (Blackbird Production), και η συμπαραραγωγή Ελλάδας / Γαλλίας «Αύριο περνάω τα σύνορα», σε σκηνοθεσία Σεπιντέχ Φαρσί και παραγωγή Πάνου Καραμπίνη (Pan Entertainment) και Tιερί Λνουβέλ (Ciné-Sud Promotion), που λαμβάνει χώρα στη Λέσβο.
Εξίσου ενδιαφέρον όμως έχει και το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται ταινίες χωρών της Μεσογείου, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων απευθυνόμενες αποκλειστικά σε ειδικούς καλεσμένους, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (παραγωγοί, εκπρόσωποι πωλήσεων, διανομείς, εκπρόσωποι φεστιβάλ). Το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι η δυνατότητα της «πρωτιάς στην ανακάλυψη» που δίδεται στους επαγγελματίες που θα παρακολουθήσουν τις ταινίες οι οποίες βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την ολοκλήρωσή τους. Πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας δε είναι το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία που προσφέρει σε μία από αυτές τις ταινίες η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα. Η ελληνική συμμετοχή στη δεκάδα των ταινιών που επελέγησαν εφέτος είναι το «Fellini» του Καρόλου Ζωναρά στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς πριν από λίγο καιρό. Το κινηματογραφικό σχέδιο «Fellini» συμμετείχε το 2013 στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads.
Οι υπόλοιπες ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Agora Works in Progress είναι οι: «Ali, the Goat and Ibrahim», σε σκηνοθεσία Σερίφ ελ Μπενταρί (Αίγυπτος), «The Black Pin», σε σκηνοθεσία / παραγωγή Ιβαν Μαρίνοβιτς (Μαυροβούνιο / Σερβία), «The City with No Compass», σε σκηνοθεσία Αντόνιο Σαβινέλι (Ισπανία), «Goran», σε σκηνοθεσία Νέβιο Μαράσοβιτς (Κροατία), «Hristo», σε σκηνοθεσία και παραγωγή Γκρίγκορ Λεφέροφ – Τόντορ Ματσάνοφ (Βουλγαρία / Ιταλία), «The Last Day», σε σκηνοθεσία Γκάμπριελ Ατσίμ (Ρουμανία), «That Trip We Took With Dad», σε σκηνοθεσία Aνκα Μιρούνα Λαζαρέσκου (Γερμανία / Ρουμανία / Ουγγαρία / Σουηδία), που κέρδισε το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου Balkan Fund το 2010, το «Voevoda», σε σκηνοθεσία / παραγωγή Ζορνίτσα Σοφία (Βουλγαρία / Κροατία) και εκτός συναγωνισμού το «Land of the Little People», σε σκηνοθεσία Γιάνιβ Μπέρμαν (Ισραήλ / Παλαιστίνη).

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk