Ο πιο καλός ο μαθητής…

Αν κάποιος ήθελε να βαθμολογήσει τους τρεις πρωθυπουργούς, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πιο καλός ο μαθητής… | tovima.gr
Αν κάποιος ήθελε να βαθμολογήσει τους τρεις πρωθυπουργούς, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, στις εξετάσεις που έδωσαν για το ίδιο θέμα, δηλαδή το Μνημόνιο και την εφαρμογή του, ασφαλώς ο Γιώργος θα έπαιρνε κάτω από τη βάση, ο Αντώνης θα περνούσε, αλλά ο μικρότερος (τους) Αλέξης τούς ξεπέρασε…
Οχι απλά δείχνει να περνάει το μάθημα αλλά δύο μήνες από τις τελευταίες εκλογές στην εξεταστική του φθινοπώρου απάντησε και σε όσα ερωτήματα άφησε στη μέση ο Αντώνης.
Θέλουν δεν θέλουν να το δεχθούν οι αντιπολιτευόμενοι «συγκάτοικοι» μέχρι πρότινος της εξουσίας, ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει τα μέτρα που συμφώνησε, ακόμη και τα πιο δύσκολα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, οι μειώσεις στις συντάξεις, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και η βήμα-βήμα κατάργηση των ρυθμίσεων προστασίας των δανειοληπτών πίσω από τις οποίες οχυρώθηκαν χιλιάδες κακοπληρωτές.
Σε κάθε περίπτωση η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων μετά το δράμα του καλοκαιριού είναι μεγάλη. Εχουν γίνει πολλά και δύσκολα βήματα τα οποία στο διπλωματικό επίπεδο θα μπορούσαν να θεωρηθούν και «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη που τόσο είχαν διαταραχθεί το πρώτο εξάμηνο της… φοίτησης του Πρωθυπουργού στα ίδια θρανία.
Ολα αυτά όμως και η εξάντληση της πολιτικής στη δημοσιονομική διαχείριση δεν αρκούν για να βγει η οικονομία σε «ξέφωτο».
Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μέτρα εκείνα που θα απελευθερώσουν τη χώρα από τη γραφειοκρατία, το φακελάκι και τη διαφθορά. Σε αυτό το μάθημα έχουν κοπεί όλοι οι πρωθυπουργοί των τελευταίων πέντε χρόνων.
Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ζημιά που έχει γίνει είναι πολύ βαθιά, η απόσταση που μας χωρίζει από τους Ευρωπαίους αντί να περιορίζεται μεγαλώνει. Αρκεί να διαβάσει τη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη (1,6% εφέτος, 1,8% το 2016, 1,9% το 2017) όταν το εθνικό μας εισόδημα θα συρρικνωθεί κι άλλο. Γι’ αυτό δεν έχει ούτε χρόνο ούτε περιθώριο αποτυχίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk