Μοιάζει απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό. Αναζητείται από την Αστυνομία, από τους οικονομικούς εισαγγελείς, από το ΣΔΟΕ και από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ο μυστηριώδης κύριος που εξόφλησε τα χρέη προς το Δημόσιο που είχε μια… ρακοσυλλέκτρια! Τη ρακοσυλλέκτρια την έχουν εντοπίσει (ονομάζεται Β.Α.Λ. – διαθέτει δύο επίθετα και το όνομά της βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών), πλην όμως αρνείται κατηγορηματικά να αποκαλύψει ποιος πλήρωσε για λογαριασμό της το ποσό αυτό και πώς έγινε η εξόφληση του χρέους. Και βεβαίως πώς βρήκε 1 εκατ. ευρώ με τα capital controls εν ισχύει ο εν λόγω κύριος. Η υπόθεση έχει φτάσει στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και από έρευνα που διεξήγαγαν οι ελεγκτικές αρχές προέκυψαν, όπως με πληροφόρησαν, και τα παρακάτω: η υπόθεση (όπου μπορεί, κατά τους εισαγγελείς, να κρύβεται και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ανακαλύφθηκε τυχαίως έπειτα από έγγραφη καταγγελία του δικηγόρου Νικ. Αθ. Η ρακοσυλλέκτρια, προτού γίνει ρακοσυλλέκτρια, εργαζόταν ως βοηθός γραμματέας σε μια μεγάλη επιχείρηση η οποία έχει υπαχθεί στον νόμο 99. Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΔΟΥ Καλλιθέας αναφέρεται ως ρακοσυλλέκτρια χωρίς περιουσιακή κατάσταση. Ο εν λόγω δικηγόρος με το υπ’ αριθ. πρωτ. 64049/25.9.2105 έγγραφό του προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε στοιχεία για τη ρακοσυλλέκτρια, πλην όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο απάντησε ως αναρμόδιο. Ετσι, όπως έμαθα, άνοιξε και πάλι ο φάκελος με το σκάνδαλο της ΔΟΥ Καλλιθέας. Και το ερώτημα παραμένει: Ποιος πλήρωσε και γιατί το 1 εκατ. ευρώ για λογαριασμό μιας ρακοσυλλέκτριας, πληρώνοντας μάλιστα τα χρέη της ώστε να παραδοθεί ως «λευκή περιστερά» στις ελεγκτικές αρχές;


Το καρφί του Αρχιεπισκόπου στον Φίλη

Ολα αυτά που αφήνουν ορισμένοι να διαρρεύσουν στο Μαξίμου, ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη ή ότι του ζήτησε να ομιλεί λιγότερο και να κάνει περισσότερο έργο, μην τα πολυπιστεύετε. Και ξέρετε γιατί; Ο κ. Φίλης βρέθηκε στο Μαξίμου (ως αρμόδιος και επί των Θρησκευμάτων υπουργός) στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (φωτογραφία) και δεν ειπώθηκε τίποτα ούτε για τη γενοκτονία των Ποντίων ούτε για τις πενταροδεκάρες του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Οι κ.κ. Τσίπρας και Φίλης χαιρετήθηκαν και συνομίλησαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Ο μόνος που έριξε το «καρφί» του (και τι καρφί… πρόκα) στον κ. Φίλη ενώπιον του Πρωθυπουργού ήταν ο Αρχιεπίσκοπος. «Δεν πρέπει τα θέματα που μας απασχολούν να λύνονται μέσω τηλεοράσεως» είπε ο Μακαριότατος στον Πρωθυπουργό, κοιτάζοντας όμως προς το μέρος του κ. Φίλη, ο οποίος απλώς κούνησε το κεφάλι του.


Αλεξ Ρόντος παντός καιρού

Σας πληροφορώ ότι, παρά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές του, ο Νίκος Κοτζιάς δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την ανανέωση της θητείας του Αλεξ Ρόντου ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής. Οπως μαθαίνω, ο υπουργός Εξωτερικών «κυνηγάει» τον Ρόντο, με τον οποίο βέβαια συνυπήρξαν συνεργάτες στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο 1999-2004 για την εμπλοκή του στην υπόθεση των ΜΚΟ. Ελα όμως, όπως μαθαίνω, που στις Βρυξέλλες υπάρχει ικανοποίηση για τα πεπραγμένα Ρόντου, αλλά όχι μόνο. Επειδή προφανώς εκεί εξακολουθεί να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητος, η «προϊσταμένη» του Ρόντου, η Φεντερίκα Μογκερίνι, μάλλον έκρινε ότι δεν μπορεί να πάρει το… κεφάλι ενός ανθρώπου προτού καν κριθεί ένοχος. Θυμίζω βέβαια ότι εν Ελλάδι δύο διπλωμάτες που τόλμησαν να επικαλεστούν το τεκμήριο της αθωότητος για συναδέλφους τους που επίσης εμπλέκονταν στην υπόθεση των ΜΚΟ σχεδόν «εκπαραθυρώθηκαν».


Ατμόσφαιρα… λύκου

Και μια και έγινε παραπάνω αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μαθαίνω ότι έγινε ο κακός χαμός την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στην Ολομέλειά του, την πρώτη Ολομέλεια μετά τις προαγωγές στη Δικαιοσύνη. Προαγωγές που χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους συμμετέχοντες… «πλήγμα στην αξιοκρατία και στη δημοκρατία». Ηταν τέτοια η ένταση που, όπως μου είπαν, η πρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου αποχώρησε εκνευρισμένη. Στα αφτιά των περισσότερων ανωτάτων δικαστών ηχεί ακόμη η φράση περί «ατμόσφαιρας λύκου» που επικρατεί πλέον, «με τον έναν να θέλει να φάει τον άλλον».

nnn
Η δυσφορία επικεντρώθηκε πάντως στην προαγωγή της Αγγελικής Μαυρουδή, για την οποία έγινε φαντασμαγορική βουτιά στην επετηρίδα καθώς προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ ήταν 21η σε σειρά σύμβουλος. Υπήρξαν μάλιστα νεότεροι που αρνήθηκαν να μπουν στο Τμήμα της. Η κυρία Μαυρουδή έχει διαφορά από τον πρώτο σε σειρά σύμβουλο επτάμισι χρόνια, διάστημα που αποτιμάται σε πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Δεδομένου δε ότι ο αρχαιότερος σύμβουλος είναι και ο πλέον επιβαρυμένος από πλευράς φόρτου εργασίας, η αδικία είναι προφανής. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι κάποιοι από αυτούς που παρεκάμφθησαν την είχαν βοηθό…


Πώς κέρδισε το Δημόσιο 500 ευρώ

Ηθελε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης να πάει στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο της UNESCO. Του φάνηκαν ακριβά τα απευθείας αεροπορικά εισιτήρια. Εψαξε και βρήκε φθηνές πτήσεις. Πήγε μέσω… Τουρκίας (με την Turk Hava Yollari, όπως έμαθα). Για να πάει από Αθήνα στο Παρίσι έκανε 7 ώρες. Ναι, αλλά εξοικονόμησε για το Eλληνικό Δημόσιο 500 ευρώ!


Ενα σοσιαλιστικό αρνάκι αμπελουργού

Το γεύμα του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και των μελών του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς στο Πάρκο Ελευθερίας είχε διάφορες νοστιμιές –πολιτικές και γαστρονομικές. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ευχαρίστησε για την υποδοχή, εκφράζοντας την ελπίδα μίας καλής συνεργασίας και ο κ. Βούτσης τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που έχει παράσχει στη χώρα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο γεύμα παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δ. Αβραμόπουλος και Πρέσβεις. Αυτά ως προς τις επίσημες ανακοινώσεις, διότι υπήρξαν και ανεπίσημες. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Βούτσης προσήλθε στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και δίχως να ξέρει ότι οι κάμερες ήδη μετέδιδαν μέσω του κλειστού κυκλώματος εικόνα και ήχο από την αίθουσα, είπε να ενημερώσει «στο χαλαρό» και σε «ελεύθερη απόδοση» τους βουλευτές για όσα ειπώθηκαν στο γεύμα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μετέφερε στο περίπου ο κ. Βούτσης, ο ευρωπαίος αναγνώρισε ότι έχουμε σε όλα δίκιο κι ότι είναι ανόητα αυτά που μας ζητάνε -από τα σπίτια που πρέπει να σωθούν μέχρι και το ασφαλιστικό- και μάλιστα ότι κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι είναι αυτοί που θέτουν τέτοια θέματα και μας τα ζητάνε όλα.

***

Παρά το γεγονός ότι οι φράσεις αυτές είναι δύσκολο να ειπώθηκαν από τον κ. Σουλτς, αλλά αποτελούν προφανώς την γενική εντύπωση που σχημάτισε ο κ. Βούτσης, κρατάω το θετικό πνεύμα που υπάρχει σε αυτές όσον αφορά τα ελληνικά αιτήματα. Όσον αφορά το μενού, ο προσκεκλημένος μας αν μη τι άλλο έφυγε χορτάτος, αφού και παραδοσιακά ντολμαδάκια γεύτηκε και σπανακοτυρόπιτα και σαλάτες με παντζάρια και ανθότυρο, αλλά είχε και την δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ τριών κύριων πιάτων που περιελάμβαναν από σολομό, μέχρι αρνί αμπελουργού (τυλιγμένο με αμπελόφυλλα) και μοσχαράκι ντόπιο (κι όχι εισαγωγής…), ενώ το γλυκό περιελάμβανε καρυδόπιτα και εκμέκ με σπιτικό παγωτό! Κρασάκι πάντως δεν ήπιε και προτίμησε -μαζί με τον Αβραμόπουλο- σκέτο νεράκι. Συμπέρασμα; Μετά από τέτοιο εκλεκτό γεύμα αποκλείεται να κράτησε κακία στον κ. Βούτση για όσα του απέδωσε εν τη ρύμη του λόγου του στην ανεπίσημη κουβεντούλα που είχε με τους βουλευτές…

Money, money Mr Σουλτς

Και ξαφνικά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λέσβου όπου βρισκόταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Πρωθυπουργό, ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία διέλαθε την προσοχής των αστυνομικών, πλησίασε τον κ. Σουλτς, άνοιξε την παλάμη του και του λέει: «money, money…» Μια στιγμή αμηχανίας και ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνει αποφασιστικά. «Μην του ζητάς λεφτά. Ασε του ζητάω όλο εγώ» του είπε. Πάντως το προσφυγόπουλο αντί χρημάτων εισέπραξε κάποια χαμόγελα από τους κκ Σουλτς και Τσίπρα.

HeliosPlus