Βαθμολογία:5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη


Την ώρα που πέντε νέες ταινίες διανέμονται από σήμερα Πέμπτη, με επιτυχία συνεχίζεται η προβολή της ταινίας «Ο αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου (τρίτη εβδομάδα). Το ιδιόμορφο αυτό φιλμ μπόρεσε να επικοινωνήσει με παραπάνω από 30.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τα κατάφερε σε σχετικά λίγες αίθουσες, μόλις επτά (που συγκέντρωσαν ουρές τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο). Εξίσου επιτυχημένη όμως είναι η πορεία της ταινίας και εκτός Ελλάδας, σε χώρες όπως η Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε), η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ο «Αστακός» ήδη διεκδικεί επτά βραβεία στις βραβεύσεις των βρετανικών ανεξάρτητων ταινιών που θα δοθούν στις 6 Δεκεμβρίου.
—————————-
Τομ Χάρντι εις διπλούν
Από τις νέες ταινίες ξεχωρίζεις αμέσως τους «Δίδυμους θρύλους» («Legend», Αγγλία, 2015) του Μπράιαν Χέλγκελαντ, όπου ο Τομ Χάρντι αποδεικνύει για μία ακόμη φορά και περίτρανα το υποκριτικό εύρος του παίζοντας όχι έναν αλλά δύο ρόλους. Ο βρετανός ηθοποιός είναι ο Ρόνι και ο Ρέτζι Κρέι, οι δίδυμοι γκάνγκστερ που απασχόλησαν πολύ τη λονδρέζικη κοινωνία και τον υπόκοσμό της τη δεκαετία του ’60, προτού τελικά οδηγηθούν σε κατακόρυφη πτώση (η ιστορία τους σε συνάρτηση όμως με την «αυτοκρατορική» μητέρα τους, είχε περάσει σε μια ταινία του 1990 όπου τα αδέλφια έπαιζαν οι μουσική Μάρτιν και Γκάρι Κεμπ του συγκροτήματος Spandau Ballet). Οι αδελφοί Κρέι έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερού αλλά ως χαρακτήρες διέφεραν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ο Χάρντι είναι μαγνήτης τόσο στον ρόλο του Ρέτζι Κρέι, ο οποίος ήταν ένας επικίνδυνος μπίζνεσμαν, όσο και κυρίως σε εκείνον του Ρόνι Κρέι, που ήταν απλώς επικίνδυνος, απρόβλεπτος, ψυχωτικός αλλά και ανοιχτά ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία παρέμενε ταμπού.
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE – ODEON STARCITY – STER IΛION – ΑΒΑΝΑ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ – ΙΝΤΕΑΛ – ΙΛΙΟΝ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΚΗΦΙΣΙΑ –ΝΑΝΑ – ΑΕΛΛΩ – ΦΟΙΒΟΣ –ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – GAZARTE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: VILLAGE COSMOS – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER MAKEΔONIA
—————————-
Πάθος χωρίς ταλέντο
Από αληθινή ιστορία όμως είναι εμπνευσμένη και η «Μαργκερίτ» («Marguerite», Γαλλία, 2015) του Ξαβιέ Τζιανολί, όπου κεντρική ηρωίδα είναι μια πάμπλουτη Γαλλίδα ονόματι Μαργκερίτ Ντιμόν, η οποία στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920 είχε πάθος με το λυρικό τραγούδι, όχι όμως και τις ικανότητες μιας λυρικής τραγουδίστριας που νόμιζε ότι ήταν. Με πικρόχολο χιούμορ η ταινία, αμυδρά εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της αμερικανίδας τραγουδίστριας της όπερας Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς (την υποδύεται η Μέριλ Στριπ σε άλλη ταινία), περιγράφει τις άκαρπες προσπάθειες της Μαργκερίτ να επιβληθεί σε έναν τομέα που πολύ απλά δεν κατείχε, αν και κατά βάθος αυτό που η Ντιμόν επιθυμούσε ήταν να αποσπάσει την προσοχή του συζύγου της που την αγαπούσε μεν, την παραμελούσε δε. Αλλη μία ταινία πάντως που ξεχωρίζει κυρίως από την ερμηνεία της βασικής πρωταγωνίστριας Κατρίν Φρο.
Βαθμολογία: 2 ½
ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ –ΝΙΡΒΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ –ΑΤΤΑΛΟΣ –ΖΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
—————————-
Υποκρισία και διαφθορά
Η σημαντική ταινία της εβδομάδας που αρχίζει από σήμερα προέρχεται από τη Χιλή και λέγεται «Μυστική λέσχη» («El club», Χιλή, 2015). Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό της Χιλής, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, τέσσερις ιερείς και μια πρώην καλόγρια πληρώνουν αμαρτίες του σκοτεινού παρελθόντος τους ζώντας ξεχασμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ζωές τους όμως θα αναστατωθούν εκ νέου με την άφιξη ενός νέου προσώπου. Aυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο με καυστικό και όχι πάντα υπόγειο (όπως θα περίμενε κανείς) τρόπο ο σκηνοθέτης Πάμπλο Λαρέν (γνωστός από την κινηματογραφική τριλογία «Τόνι Μανέρο», «Post Mortem», «Νο» πάνω στη χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ) πετυχαίνει διάνα στον τρόπο με τον οποίο σχολιάζει την υποκρισία και τη διαφθορά της Καθολικής Εκκλησίας. Παίζουν οι Ρομπέρτο Φαρίας, Αντόνια Ζέγκερς, Αλεχάντρο Γκόιτς και ο Αλφρέδο Κάστρο, σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του Λαρέν.
Βαθμολογία: 3 ½
ΑΘΗΝΑ: ΑΑΒΟΡΑ –ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ – ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ – AΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ
—————————-
Η δοκιμασία μιας φιλίας
Η δραματική ταινία «Μου λείπεις ήδη» («Miss you already», Αγγλία, 2015) εστιάζει στη δοκιμασία που θα περάσει η δυνατή φιλία που ενώνει δύο γυναίκες, την Ντρου Μπάριμορ και την Τόνι Κολέτ, όταν γίνεται αντιληπτό ότι η δεύτερη πάσχει από καρκίνο. Η ταινία προσπαθεί να ξεφύγει κάπως από τα συνηθισμένα παρουσιάζοντας τους πάντες να αντιμετωπίζουν με σχετική χαλαρότητα το πρόβλημα αλλά, ενώ η σκηνοθέτρια Κάθριν Χάρντγουικ ξέρει να χειρίζεται με ευχέρεια σχέσεις γυναικών, όπως έχει ήδη αποδείξει με την πολύ καλή ταινία της «Δεκατριών», εδώ πέφτει σε παγίδες εντελώς σχηματικών σκηνών όπως εκείνη που συνδυάζει την είδηση για μαστεκτομή της καρκινοπαθούς με την είδηση της εγκυμοσύνης της φίλης της.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: EMBASSY NOVACINEMA ODEON – ΑΤΛΑΝΤΙΣ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON STARCITY – STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ – VILLAGE MALL – VILLAGE ΡΕΝΤΗ – VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – VILLAGE COSMOS – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – CINEMA ONE
—————————-
Προβάλλεται, τέλος, τρισδιάστατη και δισδιάστατη η ταινία κινουμένων σχεδίων του Στιβ Μαρτίνο «Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν: Πίνατς η ταινία». Κεντρικό πρόσωπο το ευφάνταστο, πανέξυπνο σκυλάκι της σειράς κόμικς «Peanuts» του Τσαρλς Σουλτς, το οποίο εμφανίστηκε στη σειρά στις 4 Οκτωβρίου 1950, μόλις δύο ημέρες μετά την πρώτη έκδοση του κόμικ. Θυμίζουμε ότι αρχικώς τα «Peanuts» φιλοξενήθηκαν σε ημερήσια βάση σε εννέα εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες οι «Washington Post», «Chicago Tribune» και «The Boston Globe» (μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά).
Βαθμολογία: _
ΑΘΗΝΑ: ODEON ΟΠΕΡΑ (2D) – ΕΜΒΑSSY NOVACINEMA ODEON (2D) – ΔΑΝΑΟΣ (2D) – CINE ΧΟΛΑΡΓΟΣ (2D) – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (2D) – ΑΤΛΑΝΤΙΣ (2D) – ΑΤΛΑΝΤΙΣ (2D) – ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (2D) – ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ (2D) – CINERAMA ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ (2D) – ΒΑΡΚΙΖΑ (3D) – ΖΕΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ (2D) – ΑΛΙΚΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (3D ΚΑΙ 2D) – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ (2D) – ODEON STARCITY (2D ΚΑΙ 3D) – STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ (2D ΚΑΙ 3D) – VILLAGE MALL (2D ΚΑΙ 3D) – VILLAGE ΡΕΝΤΗ (2D –3D) – VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ (2D) – VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ (2D) – VILLAGE METRO MALL ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (2D) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 5 (2D ΚΑΙ 3D) – VILLAGE COSMOS (2D ΚΑΙ 3D) – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2D ΚΑΙ 3D) – CINEMA ONE (2D ΚΑΙ 3D)