Ελληνικό Πρωινό – Αρωμα και Γεύση Μυκόνου

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, στη Μύκονο, στο ξενοδοχείο «Μύκονος Αδωνις» έγινε η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού σε συνεργασία με καταξιωμένους σεφ, το Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, το Σύλλογο Γυναικών «Ανωμερίτισσες» και τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Η Ενωση Ξενοδόχων Μυκόνου με την 29η στην σειρά εκδήλωση αφιερωμένη στο Ελληνικό Πρωινό με γεύσεις και άρωμα Μυκόνου, έκλεισε μία επιτυχημένη και καλή θερινή σεζόν.

Το «Ελληνικό πρωινό» είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) που συνδέει τον πολιτισμικό – γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τον τουρισμό. Το ελληνικό πρωινό είναι η γέφυρα ανάμεσα στον παγκόσμιο τουρισμό και τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, συνδέοντας έτσι την ελληνική ξενοδοχία με τον πρωτογενή τομέα και τους τοπικούς παραγωγούς τοπικών προϊόντων. Στόχος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», είναι να ενισχύσει την τελική εμπειρία του επισκέπτη με γεύσεις καθαρά τοπικές, που θα τον ακολουθούν όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά και ως καταναλωτική συνήθεια.

Η εκδήλωση περιελάμβανε αρτοσκευάσματα, ροφήματα, γλυκά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, πίτες και άλλα τοπικά εδέσματα. Πρωταγωνιστές στον μπουφέ του Ελληνικού Πρωινού ήταν, εκτός των άλλων, μοστράκια με τριμμένη ντομάτα ξινότυρο και βασιλικό, ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή, ρολάκια λούζας με τυροβολιά και λουκάνικο στη σχάρα με φασόλια καφεμάτικα με τη τηγάνιση, αβγά με ντομάτα, τα οποία παρασκευάστηκαν επί τόπου από τον Παναγιώτη Μενάρδο, ραφιόλια στο τηγάνι με τυροβολιά από την Ειρήνη Ζουγανέλη και αβγό με γέμιση λουκάνικου από τον Γιάννη Γαβαλά, γαλαχτιά (είδος αριάν με τυροβολιά, κρύο νερό, αλάτι χοντρό και σπασμένο παξιμάδι, δυόσμο), κοκορόζουμο , σταφιδόψωμο με μπαχαρικά, μουστοκούλουρα, κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά, μελόπιτα παραδοσιακή Μυκόνου, τσιμπητά, ξεροτήγανα με κανέλα, ξηρούς καρπούς και μέλι, δίπλες με τυροβολιά και καρύδι, αμυγδαλωτά, φοινίκια μελωμένα και πολλά ακόμη.

Ο στόχος του προγράμματος για την ανάδειξη της τοπικότητας τηρήθηκε και στη Μύκονο που αποτελεί για την Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τουρισμό. Ωστόσο έγινε ένα βήμα παραπέρα για να συνδεθεί η βαθιά παράδοση με τη διεθνή γαστρονομική εμπειρία:
– Δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα, ειδικά για την εκδήλωση του Ελληνικού Πρωινού στη Μύκονο, όπως για παράδειγμα τα ταρτάκια μπουκίτσες μελόπιτας και μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα.
– Ανασυντάχθηκαν στην παρουσίαση και στη δομή τους παραδοσιακά πιάτα όπως το αβγό με σάλτσα ντομάτας
– Πιάτα και παρασκευές της παράδοσης εξελίχθηκαν, όπως οι δίπλες με τυροβολιά και καρύδια.
– Ειδικό βάρος έπεσε στα παραδοσιακά ροφήματα όπως τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ με ταχίνι, το φλεσκούνι, τον δυόσμο, το φασκόμηλο, τη λουΐζα .

Σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης του προτύπου πρωινού της Μυκόνου, υπήρξε η πρωτότυπη ιδέα που οι Μυκονιάτες επεξεργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν στην εκδήλωση: το Πρωινό του Ξενύχτη!
Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι στο νησί ένα μεγάλο πλήθος των επισκεπτών έρχονται με σκοπό την νυχτερινή διασκέδαση και συνήθως κοιμούνται αργά έχοντας μάλιστα καταναλώσει αρκετό αλκοόλ και μη έχοντας τραφεί σωστά στη διάρκεια της νύχτας, το «πρωινό του ξενύχτη» μπορεί να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο προϊόν που θα διατίθεται και θα προβάλλεται ιδιαίτερα σε κάθε ξενοδοχείο ήδη από το δωμάτιο του πελάτη. Η ομάδα παρουσίασε μια ενδεικτική πρόταση που θα μπορούσε να διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο:

– Κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή Χυμός φρέσκων φρούτων ή Γάλα ζεστό με μέλι
– Μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή Κουλούρι με σουσάμι και Κυκλαδίτικες γραβιέρες
– «Ηλιος» αβγά με ντομάτα ή Ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή Κοτόσουπα με τραχανά
– Ρυζόγαλο ή Τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή Γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk