Σε κατάθλιψη λόγω ΕΝΦΙΑ

Σας ενημερώνω ότι τούτες τις ημέρες ο Αλ. Τσίπρας περνά δύσκολα. Βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, μεταξύ δηλαδή του Μνημονίου και του Προσφυγικού.

Σε κατάθλιψη λόγω ΕΝΦΙΑ | tovima.gr
Σας ενημερώνω ότι τούτες τις ημέρες ο Αλ. Τσίπρας περνά δύσκολα. Βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, μεταξύ δηλαδή του Μνημονίου και του Προσφυγικού. Ηδη ο κόσμος εκδηλώνει τη δυσφορία του για τα μέτρα, κάτι το οποίο ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται. Οπως το έχουν αντιληφθεί και οι υπουργοί του, τους οποίους ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον επικριτικά. Για παράδειγμα, τον Δ. Μάρδα, τον οποίο αποδοκίμασαν (πληρώνοντας και για τους άλλους) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για τους φόρους, για τον αυξημένο ΦΠΑ, για το αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ. Η περίοδος ανοχής προς την κυβέρνηση και τους υπουργούς φαίνεται πως τελείωσε την Παρασκευή, που ήταν και η τελευταία ημέρα προθεσμίας για πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ.
nnn
Ακόμη και οι βουλευτές που συνωστίζονταν την Παρασκευή το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ έδειχναν οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστημένοι, οι δε της ΝΔ οργισμένοι. Κυρίως όμως οι συριζαίοι ήταν για να τους λυπάται κανείς. Είχαν προεκλογικά υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τώρα μουρμουρίζοντας διάφορα μέσα από τα δόντια τους αναγκάστηκαν να βάλουν και οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν. Οσο για τους «γαλάζιους», μόνο να βλέπατε τη Σοφία Βούλτεψη θα είχατε καταλάβει: «Εχω πέσει σε κατάθλιψη» έλεγε.
nnn
Οσον αφορά το Προσφυγικό, το θέμα είναι μεγάλο και δύσκολο. Η προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός είναι να μετατρέψει το μείζον αυτό πρόβλημα σε πλεονέκτημα. Δεν είναι όμως και εύκολη υπόθεση. Του πρότειναν, έμαθα, να κινητοποιήσει ευαισθητοποιημένους νέους, ανέργους, φοιτητές κ.λπ., ώστε να ασχοληθούν με την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Το άκουσε με ενδιαφέρον και μάλιστα σχολίασε ότι οι νέοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα. Και ξέρετε γιατί δεν προχώρησε αυτή η πρόταση; Λόγω της… γραφειοκρατίας του κράτους που εμποδίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο κ. Τσίπρας δείχνει πάντως να αναζητεί τρόπους, παρότι γενικώς τα πράγματα είναι δύσκολα…

Πού χάθηκε ο Νίκος Παππάς;
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο Νίκος Παππάς; Τον χάσαμε τελευταίως τον υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο σχεδόν για όλα: για τις επενδύσεις, για τα ΜΜΕ, για τις αδειοδοτήσεις στα κανάλια, για τον συντονισμό της κυβέρνησης κ.τ.λ. Δεν έκανε την τελευταία εβδομάδα καμία εμφάνιση μαζί με τον Πρωθυπουργό. Πού είναι; διερωτώνται κάποιοι που ανησύχησαν από την… εξαφάνισή του. Μου λένε ότι πιθανόν η απουσία του να οφείλεται στο γεγονός πως ψάχνει εναγωνίως επενδυτές για την τηλεόραση. Αν και κάποιοι διαδίδουν ότι τελευταίως κυκλοφορεί σε γραφεία εισαγγελέων…

Το λόμπι των Τζουμέρκων
Ποιο φαντάζεστε ότι είναι το πιο ισχυρό λόμπι στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Των δικηγόρων; Των μηχανικών; Καμία σχέση. Αυτό των Αρτινών ή, για την ακρίβεια, των Τζουμερκιωτών, καθώς πολλοί κατάγονται από χωριά των ορεινών Τζουμέρκων, οροσειράς της Πίνδου. Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (και τον εξάδελφό του Γ. Τσίπρα, γενικό γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας), από την Αρτα κατάγονται η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ν. Τόσκας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Ψάχνοντας όμως και άλλο, εντόπισα τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα (σύζυγο του νέου γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και στενού φίλου του πρωθυπουργού, του Φραγκ. Κουτεντάκη). Και αν αναζητήσει κανείς πώς έχουν στελεχωθεί διάφορες θέσεις στην κρατική μηχανή, σε οργανισμούς κ.α., θα βρει και άλλους Αρτινούς! Ισχυρό λόμπι, όχι όμως τόσο ισχυρό όσο των Μεσσηνίων τα προηγούμενα χρόνια!
Και ελεγκτής και ελεγχόμενος


Νέες τοποθετήσεις θα έχουμε σύντομα στην κυβέρνηση. Μαθαίνω ότι ο Ν. Φράγκος, καθηγητής Στατιστικής στην ΑΣΟΕΕ, προαλείφεται για νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στη θέση του Γ. Ρωμανιά. Ο κ. Φράγκος είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Οικονομικών όταν υπουργός ήταν ο Ι. Βαρουφάκης. Μετά τις εκλογές πήγε στο υπουργείο Εργασίας, δίπλα στον υπουργό. Μαθαίνω ότι παρίσταται σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις του υπουργού και σε συσκέψεις, αν και τυπικά ακόμη δεν έχει αναλάβει τη θέση. Επίσης πληροφορήθηκα ότι η σύζυγος του κ. Φράγκου έχει εταιρεία αναλογιστικών μελετών (το ΦΕΚ είναι στη διάθεση του «Βήματος»). Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι και ελεγκτής και θα ελέγχει την εταιρεία της συζύγου!

Το παζάρι και η αλεπού
Ανατροπές μαθαίνω ότι έχουμε στη μάχη για τις εκλογές στη ΝΔ. Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται παρατηρείται κάμψη, όχι μεγάλη, του Απ. Τζιτζικώστα. Ο Ευ. Μεϊμαράκης προηγείται σταθερά, ενώ ανεβαίνει σταδιακά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οσο για τον Αδ. Γεωργιάδη που θέλει να κεράσει πικρό καφέ τους δημοσκόπους, διατηρεί δυνάμεις. Δεν υπάρχουν όμως ανακατατάξεις στις μετρήσεις, αλλά πληροφορούμαι πως έχουν αρχίσει μετακινήσεις βουλευτών από τον έναν υποψήφιο στον άλλον. Νεότερα προσεχώς!
nnn
Τι ψάχνει η αλεπού στο… παζάρι; Πολλά σενάρια άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν για το πολιτικό μέλλον του Αντ. Σαμαρά, όχι όμως στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό. Η πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, τα πολύ θετικά σχόλια που άκουσε, αλλά και οι προ ημερών θετικές αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο πρόσωπό του για την περίοδο της πρωθυπουργίας του προκάλεσαν πολλά σχόλια για το αν ετοιμάζεται για θέση στην ΕΕ. Πολύ περισσότερο, όταν ο Ντομπρόβσκις μετά τις συναντήσεις του με τον Αλ. Τσίπρα και τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη επέλεξε να δειπνήσει με τον Αντ. Σαμαρά… Ο ίδιος δεν μιλάει, αλλά ακούει τα όσα κυκλοφορούν, με πολλούς στο ΕΛΚ να τον θέλουν σε θέση-«κλειδί» μελλοντικά στην ΕΕ.
nnn
Τα οικονομικά της ΝΔ και τα τεράστια χρέη της (περίπου 170-180 εκατ. ευρώ) προκαλούν μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ένα υπερχρεωμένο κόμμα έχει μέλλον. Πολλοί, ακόμη και υποψήφιοι, όπως π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλουν να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος, ενώ το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί καίγονται όλοι τόσο πολύ να ηγηθούν ενός κόμματος με τόσα πολλά χρέη.
Κοντοσούβλι στο Μαξίμου


Για το τέλος θα σας περιγράψω τις νέες γαστρονομικές προτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι τέρμα οι πίτσες, οι τυρόπιτες και οι σπανακοτυρόπιτες που προτιμούσαν οι προηγούμενοι ένοικοι του Μαξίμου. Τώρα στην πρώτη ζήτηση είναι το… κοντοσούβλι (Νούμερο 1 στις προτιμήσεις όλων όσων εργάζονται στο Πρωθυπουργικό Γραφείο). Και όταν λέω όλων, εννοώ όλων. Το παραγγέλνουν από οινομαγειρείο στου Ψυρρή μαζί με λαχανοντολμάδες, φακές, και φάβα.
Τώρα βλέπει Κινέζες
Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσω κυριακάτικα χωρίς τα νέα και πρωτοποριακά επενδυτικά σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Με το σύνθημα του Νίκου Καζαντζάκη «φτάσε όπου δεν μπορείς…», ο υπερκινητικός υπουργός δεν κρατιέται.
nnn
Νέο σχέδιο: η δημιουργία ενός νέου Νταβός στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αλλά και γραφειοκράτες, από βαλκανικές, παρευξείνιες και χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να συζητούν. Παράλληλα θα λειτουργεί στη συμπρωτεύουσα κλαδική έκθεση αγροτικών προϊόντων.
nnn
Οσον αφορά το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Σίρλεϊ Μπάσεϊ», μάλλον εγκαταλείπεται, ως ακριβό. Νέα κατεύθυνση οι κινέζες τραγουδίστριες, με φόντο την Ακρόπολη. Είναι πιο φθηνές και μπορούν να διαφημίσουν τη χώρα μας στους Κινέζους. Τη Δευτέρα ο υπουργός θα συσκεφθεί επί τούτου με την Ελενα Κουντουρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk