Μέθοδος Παπανδρέου – του Γιώργου…

Κάθε μέρα που περνάει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θυμίζει όλο και περισσότερο την πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

Κάθε μέρα που περνάει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θυμίζει όλο και περισσότερο την πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
Νομίζει ότι έχει χρόνο στη διάθεσή της. Δεν έχει. Πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχουν. Προσπαθεί να κυβερνήσει με όρους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. Τζάμπα κόπος.
Αυτή η τριπλή ψευδαίσθηση απλώς χειροτερεύει τη θέση της. Και θα την κάνει να χειριστεί αύριο τα ίδια δύσκολα προβλήματα αλλά από χειρότερη θέση.
Αν το ρεπορτάζ της «Bild» είναι σωστό, ο Πρωθυπουργός «ικέτευσε» (αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί το κείμενο…) τον Βάλντις Ντομπρόβσκις «να χαλαρώσει η πίεση» για δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν του άφησε πολλές ελπίδες.
Ελάχιστες ώρες αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται (πάντα σύμφωνα με γερμανικές πηγές) να διευκρίνισε στον Φραντς Σταϊνμάγερ πως «με πολλά από αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, δεν συμφωνούμε».
Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να επικαλεστούμε τη συνήθη εγκυρότητα των «γερμανικών πηγών». Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της τα ίδια επαναλαμβάνουν με άλλα λόγια από το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι εντελώς λάθος μέθοδος. Τη στιγμή που η Ευρώπη υποβάλλει την κυβέρνηση σε ένα τεστ αξιοπιστίας, έρχεται η ίδια η κυβέρνηση για λόγους εσωτερικών πολιτικών χειρισμών να δηλώσει υποψήφια μεταξεταστέα.
Δεν θα χαλαρώσει έτσι η πίεση, όπως ζητάει ο Πρωθυπουργός. Δεν θα χαλαρώσει με το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας – αυτά τους τα έχουν πει και ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς.
Δεν θα χαλαρώσει καν με την επίκληση του Προσφυγικού – το ξέκοψε το Βερολίνο… Η πίεση μπορεί να χαλαρώσει μόνο όσο οι συνομιλητές μας αποκτούν την πεποίθηση ότι αυτά που συμφωνήσαμε τα εννοούμε κι αυτά που εννοούμε θα τα κάνουμε. Αλλη μέθοδος δεν υπάρχει.
Είναι αυτό ακριβώς που δεν κατάλαβε η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου. Προσπαθούσε να μη δυσαρεστήσει τους οπαδούς της ή έστω κάπως να τα «βολέψει» μεταξύ δανειστών και οπαδών, με αποτέλεσμα τελικά να δυσαρεστήσει όλον τον κόσμο.
Ο λόγος είναι απλός. Οταν προσπαθείς να κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αβγά, το βέβαιο είναι ότι δεν θα κάνεις ομελέτα και θα μείνεις νηστικός.
Το μοναδικό όπλο που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτή την προσπάθεια είναι να επενδύσει στο αποτέλεσμα, όχι στο κόστος. Στην ομελέτα και όχι στα αβγά. Διότι το κόστος είναι αναπόφευκτο και καμία πολιτική, επικοινωνιακή ή ταξική διαχείριση του κόστους δεν μπορεί να τους σώσει.
Αντιθέτως όποιος επικεντρώνεται στο κόστος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καθυστερεί ή να βάζει εμπόδια στο αποτέλεσμα. Αρα, να είναι διπλά χαμένος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μόνοι τους το πρότειναν για να δώσουν ένα «αριστερό πρόσημο» στην πολιτική τους.
Μόνοι τους το υπερκοστολόγησαν για να μην κόψουν από αλλού – υπολόγισαν 250 εκατομμύρια από ΦΠΑ 23% σε έναν συνολικό τζίρο… 240 εκατομμυρίων!
Μόνοι τους φοβήθηκαν ή συνειδητοποίησαν το πολιτικό κόστος και δεσμεύτηκαν να το καταργήσουν.
Μόνοι τους έφεραν μια πατέντα με κλιμακωτούς συντελεστές που απορρίφθηκε.
Και τώρα μόνοι τους έχουν μπλεχτεί με τα ισοδύναμα και δεν ξέρουν τι να κάνουν – με πιθανότερο αποτέλεσμα να δυσαρεστήσουν τους πάντες…
Προφανώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει ακόμη περιθώρια να αλλάξει μέθοδο και να διδαχτεί από τα παθήματα των προκατόχων της.
Δεν το βλέπω πολύ πιθανό. Διότι πάνω από όλα είναι δέσμια της αυταπάτης ότι μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να φθαρεί και να διαρκέσει χωρίς να πέσει.
Τη στιγμή που η κρίση τρέφεται στην Ελλάδα με το αίμα των κυβερνήσεων που την υπηρετούν – όποιο πρόσημο κι αν κουβαλούν…

Το γοργόν
Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ θα έλυνε τόσο γρήγορα ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας: την ταχύτητα λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Δευτέρα μεσημέρι κατέθεσε υπόμνημα με εξηγήσεις η Κατερίνα Σαββαΐδου. Τρίτη διάβασε τις 45 σελίδες του υπομνήματος και τις δύο γνωμοδοτήσεις νομικών που το συνόδευαν ο εισαγγελέας Δραγάτσης. Τετάρτη (ανήμερα του Οχι) αξιολόγησε το υπόμνημα, τις γνωμοδοτήσεις και τη δικογραφία. Πέμπτη πρωί της άσκησε ποινική δίωξη.
Βέβαια και πάνω στη βιασύνη η δίωξη ασκήθηκε για άλλο αδίκημα από αυτό για το οποίο εκλήθη να δώσει εξηγήσεις, αλλά δεν πειράζει.
Το γοργόν και χάριν έχει. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk