Κρυφή ατζέντα

Η άνοστη αναμέτρηση για την αρχηγία της ΝΔ κινδυνεύει να λειτουργήσει τελικά ως θρυαλλίδα. Και αυτό επειδή σχεδόν άθελά της βγάζει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόβλημα της παράταξης: ένα βαθύ μπέρδεμα.

Κρυφή ατζέντα | tovima.gr
Η άνοστη αναμέτρηση για την αρχηγία της ΝΔ κινδυνεύει να λειτουργήσει τελικά ως θρυαλλίδα. Και αυτό επειδή σχεδόν άθελά της βγάζει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόβλημα της παράταξης: ένα βαθύ μπέρδεμα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέρει καλά-καλά τι του έχει συμβεί. Δεν ξέρει γιατί έχασε, ούτε τι πρέπει να κάνει για να μην ξαναχάσει. Δεν ξέρει τι ψάχνει. Και ως εκ τούτου δεν ξέρει ποιον να ψηφίσει για να μη χάσει και πάλι.

Να πάρω ένα παράδειγμα
. Το καλοκαίρι η ΝΔ έκανε μια επιλογή σύμπλευσης άνευ όρων και προϋποθέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό την ακύρωσε ως αντιπολίτευση και την εξουδετέρωσε ως κυβέρνηση. Γιατί κάποιος να ψηφίσει τη ΝΔ όταν η ίδια διαβεβαιώνει ότι επί της ουσίας θα έκανε όσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο μάλιστα που ζητούσε να κυβερνήσει μαζί του;
Αυτή η επιλογή αποδοκιμάστηκε πλήρως στις 20 Σεπτεμβρίου. Η ΝΔ, όχι μόνο ηττήθηκε στις εκλογές με 7,5 μονάδες διαφορά, αλλά έχασε και (τουλάχιστον) διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους από τον Ιανουάριο.
Ενα κανονικό κόμμα θα έβγαζε τα συμπεράσματά του. Και θα αναπροσάρμοζε την πολιτική του. Θα προσπαθούσε τουλάχιστον να μη μετατραπεί η τακτική ήττα του καλοκαιριού σε στρατηγική πανωλεθρία.
Είδατε κάτι τέτοιο στη ΝΔ; Τίποτε. Αλλα αντ’ …άλλα, της Παρασκευής το γάλα.
Ασχολούνται με το ποιος τσακώνεται με ποιον και αδυνατούν να διακρίνουν την ωμή πραγματικότητα: ότι στη ΝΔ υπάρχει ένα κέντρο συμφερόντων το οποίο για ιδιοτελείς ή ανιδιοτελείς λόγους (αδιάφορο) έχει επιλέξει τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
‘Η, για να το πω πιο ήπια, ένα κέντρο το οποίο βλέπει τη ΝΔ σε ρόλο «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», δηλαδή σε ρόλο παρακολουθητή της κυβέρνησης.
Αυτό είναι εμφανές και προφανές. Απλώς μεθοδεύεται χωρίς να ομολογείται. Εχει όνομα αλλά όχι ονοματεπώνυμο. Σέρνεται ως κρυφή ατζέντα.
Κακώς. Διότι θα μπορούσε να επικαλεστεί πολλά και σοβαρά επιχειρήματα υπέρ των απόψεών του. Αλλά το ακατονόμαστο, το παρασκηνιακό και το λαθραίο εμποδίζουν τον δημοκρατικό διάλογο. Και οδηγούν στο μπέρδεμα.
Ετσι, η ΝΔ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα χωρίς να καταλάβει ούτε γιατί ανατινάχτηκε ούτε ποιος την ανατίναξε.
Εκτός κι αν αποφασίσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Και με ονοματεπώνυμα, παρακαλώ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk