Καλά νέα από τις τράπεζες

Ας αρχίσω σήμερα πρώτα με τα καλά νέα. Από τις 20 Ιουλίου που άνοιξαν και πάλι οι τράπεζες 1,2 δισ. ευρώ επανήλθε στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Καλά νέα από τις τράπεζες | tovima.gr
Ας αρχίσω σήμερα πρώτα με τα καλά νέα. Από τις 20 Ιουλίου που άνοιξαν και πάλι οι τράπεζες 1,2 δισ. ευρώ επανήλθε στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και τώρα τα δυσάρεστα νέα. Την τελευταία πενταετία έχουν «φύγει» από τις τράπεζες 120 δισ. ευρώ. Τώρα, θα πείτε, και τι έμεινε; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι, όπως εγκύρως με πληροφόρησαν, παραμένουν στις τράπεζες 125 δισ. ευρώ. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα…
nnn
Υπάρχουν όμως και άλλα καλά νέα. Σας πληροφορώ ότι στην προχθεσινή σύνοδο των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στη Μάλτα ίσως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δεν ετέθη θέμα Ελλάδας στο τραπέζι. Κάτι είναι και αυτό. Αντιθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας είχε με τον Μάριο Ντράγκι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μέσα σε ένα… πούλμαν επί τουριστικών θεμάτων… Οι τραπεζίτες πήγαν εκδρομή στη μεσαιωνική πόλη Μεντίνα, χτισμένη σε λόφο στο κέντρο του νησιού. Από την εκδρομή αυτή των τραπεζιτών βγήκε και είδηση. Κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια η σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών θα γίνει στην Ελλάδα (Σύρο πρότεινε ο κ. Στουρνάρας).
nnn
Ισως ορισμένοι να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά ήδη έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Διάφοροι εμπορευόμενοι και επιχειρηματίες που κυκλοφορούν στην πόλη είναι πλέον πεπεισμένοι για το γεγονός ότι περάσαμε σε άλλη φάση ή σε άλλο επίπεδο, αν προτιμάτε. Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λάβει όλα τα μέτρα, ανεξαρτήτως κόστους. Θα υπάρξει συνεπώς μεγάλη κινητικότητα. Δηλαδή, από τον Μάρτιο και μετά και υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα επιλυθεί το θέμα των τραπεζών, προβλέπεται ότι θα εμφανιστεί κινητικότητα στον επιχειρηματικό τομέα.

Κάποιοι βιάζονται…
Τι γίνεται με τα ΜΜΕ; Μαθαίνω ότι ορισμένοι φίλοι του Ν. Παππά είναι ασυγκράτητοι, δεν κρατιούνται σας λέω. Ούτε καν περίμεναν να ψηφιστεί ο νόμος Παππά – Σπίρτζη και προσπαθούν να επισημοποιήσουν τα μελλοντικά σχέδιά τους. Θέλετε ένα παράδειγμα; Επιλεγμένοι από φαρμακοβιομήχανο και αθλητικό μεγαλοπαράγοντα βουλευτές (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) βρήκαν στις θυρίδες τους μια πολυτελή (κόκκινη) πρόσκληση για να παραστούν σε δεξίωση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου σε πολιτιστικό κέντρο με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του CΝN Greece. Πρόκειται, λένε, για ενημερωτικό site, αλλά προφανώς και για προάγγελο τηλεοπτικού καναλιού. Οπου λειτουργεί site του CNN λειτουργεί και κανάλι. Το ότι έρχεται στην Αθήνα κοτζάμ εμπορικός διευθυντής του CNN International, ο κ. Ρανί Ρεντ, για να εγκαινιάσει ένα απλό site, πού το πάτε;
nnn
Ο Νίκος Παππάς, όμως, επειδή είναι ανήσυχος και δεν γνωρίζει αν όλα αυτά ευοδωθούν, πλησίασε, μαθαίνω, κάποιον Ελληνογάλλο που βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο Ολάντ και τον προέτρεψε να συμμετάσχει στον προετοιμαζόμενο πλειστηριασμό τηλεοπτικών αδειών. Δεν έμαθα τι αποκόμισε ο κ. Παππάς, αλλά ο Ελληνογάλλος ήταν, όπως λένε, διστακτικός, δεν είδε την όλη «προτροπή» με μεγάλο ενθουσιασμό.
nnn
Εκείνο πάντως που έκανε αίσθηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών ήταν η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε: «Δημιουργεί νέα τζάκια διαπλοκής», για να επισημάνει εν συνεχεία ότι με το νομοσχέδιο αυτό «η κυβέρνηση ενθαρρύνει συμφέροντα», χαρακτηρίζοντάς το παράλληλα «όχημα διευκόλυνσης της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». Και τι απάντησαν, νομίζετε, από την κυβέρνηση; Τίποτε!

Συμβουλές προς Φλαμπουράρη
Αλλά μην πιστεύετε ότι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν τον Ευ. Βενιζέλο. Ισα-ίσα τον πλησιάζουν καμιά φορά για να του ζητήσουν… συμβουλές. Την Παρασκευή, ενώ οι βουλευτές περίμεναν στο Κοινοβούλιο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται ξαφνικά στο Εντευκτήριο των βουλευτών (όπου συνήθως συχνάζουν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, ενώ οι του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν το καφενείο της Βουλής) ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης. Πηγαίνει κατευθείαν στον Σπ. Λυκούδη (Ποτάμι) και αρχίζει να του λέει το παράπονό του: ότι, δηλαδή, τον «χτυπά» ανελέητα στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης με την αναφορά του ότι η εταιρεία του Φλαμπουράρη διαθέτει «μαύρα ταμεία». Και αντί να λάβει απάντηση από τον κ. Λυκούδη παίρνει από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ήρθε κοντά τους υπενθυμίζοντάς τους πόσα έχει υποφέρει ο ίδιος από επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά συμβαίνουν στην πολιτική» του είπε. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Φλαμπουράρης έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του κ. Βενιζέλου. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι αμέσως μετά πήγε να συναντήσει την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, με την οποία είχαν συνομιλία, μακριά όμως από άλλους (περίεργους) βουλευτές.
Πού ήταν οι δύο πρώην;

Δύο ηχηρές απουσίες σημείωσα από την εντυπωσιακή υποδοχή του Φρανσουά Ολάντ στο Κοινοβούλιο: του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή. Ζήτησα από έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες (και συνομιλητές) του κ. Καραμανλή να δώσει μια εξήγηση για την απουσία του και αυτό που μου είπε έχει τη σημασία του. Εκανε μια σύγκριση δύο γάλλων προέδρων: του Νικολά Σαρκοζί (τον οποίο είχε προσκαλέσει στην Αθήνα ο κ. Καραμανλής και μίλησε στη Βουλή) και του Φρανσουά Ολάντ. «Εχει καμία σχέση η ομιλία του πρώτου με τον δεύτερο; Ο Σαρκοζί είπε ότι η ανθρωπότητα οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, είπε ότι «οι Ελληνες μπορούν να βασίζονται σε εμάς», ως και την υποστήριξή του στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ εξέφρασε. Ο Ολάντ ήρθε να μας υποσχεθεί αλληλεγγύη. Μάλλον τα είπε όλα αυτά για να μπει στο μάτι των Γερμανών. Τι αλληλεγγύη; Ο,τι πουν οι Γερμανοί θα κάνει και αυτός» μου είπε. Δεν ξέρω αν αυτά απηχούν όντως τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στη Βουλή κυκλοφόρησε και μάλιστα μεταφρασμένο στα ελληνικά το άρθρο του περιοδικού «Courier International» που έγραφε: «Κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έδειξε λιγότερη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα. Ο Ολάντ απλώς είχε την τέχνη να εμφανιστεί ως σωτήρας την ώρα που κανένα κράτος δεν ήθελε την κατάρρευση της Ελλάδας».
nnn
Ο πρόεδρος Ολάντ πάντως βρήκε πολλούς γνωστούς στην Αθήνα. Και τους βρήκε όλους στο Προεδρικό Μέγαρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρ. Παυλόπουλος. Η Ντόρα Μπακογιάννη, π.χ., του υπενθύμισε ότι είχαν γνωριστεί σε ένα συνέδριο της «Liberation», ο Π. Καμμένος σε ένα άλλο συνέδριο (όταν ήταν ακόμη στη ΝΔ). Ο γάλλος πρόεδρος με ευγένεια φάνηκε ότι τους θυμόταν όλους. Αλλά τι νομίζετε ότι έλεγαν στο περίφημο δείπνο στο Προεδρικό; Η Ντόρα κάθησε ανάμεσα στους Π. Καμμένο και Ν. Βούτση και φαινόταν ευχαριστημένη για τη θέση της (αν και βρισκόταν μακριά από το τραπέζι των Τσίπρα – Ολάντ – Παυλόπουλου) όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή ανάμεσα στους δύο φαινόταν η πιο… αδύνατη.

Πουλάει… πυραύλους

Κάθε πρόταση για την εξεύρεση ισοδυνάμων του ΦΠΑ ή για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους προβάλλεται από τους κυβερνώντες, άσχετα αν μπορεί ποτέ να υλοποιηθεί. Σημασία, όπως λένε στην κυβέρνηση, έχει η προσπάθεια (και η φαντασία).
nnn
Θυμάστε τις τρεις επενδυτικές προτάσεις του Δ. Μάρδα για «απογείωση» της χώρας μας, με το «θερινό Νταβός», τη «Σίρλεϊ Μπάσεϊ» και τον «θρόνο του Δία» στον Ολυμπο; Σειρά τώρα στις προτάσεις παίρνει ο Π. Καμμένος. Πρότεινε πρώτα κοινή ναυπήγηση πολεμικών πλοίων με τους Γάλλους. Εν συνεχεία ο Πάνος βρήκε άλλη μία: να πουλήσουμε κάτι πυραύλους στο Αμπου Ντάμπι που μας περισσεύουν και από την πώληση αυτή υπολογίζει να εισπράξουμε 200 εκατ. ευρώ.
nnn
Αμ το άλλο; Ενεργοποιεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Καστοριά ραφής στρατιωτικών στολών με 13 στρατιωτικούς ράφτες (ναι, υπάρχουν και ράφτες στον Στρατό) ώστε να μην προμηθεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις ρούχα από την… Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk