Ούτε τα capital controls «έπιασαν» τον ΦΠΑ

«Ασφαιρη» ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδείχθηκε η αύξηση της χρήσης των καρτών μετά την επιβολή των capital controls

«Ασφαιρη» ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδείχθηκε η αύξηση της χρήσης των καρτών μετά την επιβολή των capital controls τον περασμένο καλοκαίρι. Μπορεί οι συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα να σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο τραπεζικές πηγές δεν αναμένουν σημαντική επίδραση από αυτή τη μεταβολή στα φορολογικά έσοδα. Και αυτό διότι η πλειονότητα των επιπλέον μη εγχρήματων συναλλαγών διενεργήθηκαν σε σημεία πώλησης που ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, όπως τα σουπερμάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων.
Στον αντίποδα, οι πληρωμές με κάρτα σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Μία ακόμη αποθαρρυντική εξέλιξη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την αποκάλυψη της παραοικονομίας με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος είναι και το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα εμφάνισαν πτωτικές τάσεις μετά την πρώτη έκρηξη που ακολούθησε την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η αξία και ο αριθμός των πληρωμών με κάρτες διπλασιάστηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τον Αύγουστο, έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τζίρος ενισχύεται και από τους ξένους επισκέπτες, τα νούμερα κινήθηκαν πτωτικά, παρουσιάζοντας κάμψη της τάξεως του 10% σε σχέση με τα υψηλά τους.
Σημεία αποδοχής


Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι προστέθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα από 50.000 νέα τερματικά αποδοχής καρτών, διευρύνοντας το σχετικό πανελλαδικό δίκτυο κατά 15% μέσα σε ένα τρίμηνο. Κατά 10% αυξήθηκε και ο αριθμός των χρεωστικών καρτών. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης των σχετικών μεγεθών έχουν πλέον υποχωρήσει.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, παρά τα capital controls ένα μεγάλο μέρος της αγοράς εξακολουθεί να λειτουργεί με μετρητά, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ και από τον φόρο εισοδήματος. Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Γιώργος Αρώνης υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου e-banking της τράπεζας, την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλουν στην αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, όπου ο κίνδυνος μη έκδοσης των νόμιμων παραστατικών είναι μεγαλύτερος. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την υιοθέτηση ισχυρών κινήτρων για τους καταναλωτές όταν χρησιμοποιούν τις κάρτες σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής.
Τα κίνητρα


Σε αυτή τη λογική κινείται και η πρόταση που παρουσίασε το ΙΟΒΕ για την καθιέρωση διαφόρων τύπων bonus αλλά και την εφαρμογή διοικητικών μέτρων. Η σχετική μελέτη χωρίζει τις συναλλαγές σε τρεις τύπους:

α) Χαμηλός κίνδυνος φοροδιαφυγής
(π.χ. μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες): Προτείνεται η επιστροφή του 1% της αξίας κάθε συναλλαγής, με ταυτόχρονη δυνατότητα χρήσης καρτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

β) Μέτριος κίνδυνος φοροδιαφυγής
(μικρά καταστήματα): Προτείνεται η επιστροφή του 5% της αξίας κάθε συναλλαγής. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να καταστεί υποχρεωτική η διάθεση POS, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κοινοτική επιδότηση.

γ) Υψηλός κίνδυνος φοροδιαφυγής
(ελεύθεροι επαγγελματίες): Προτείνεται η επιστροφή του 10% της αξίας κάθε συναλλαγής και η διοργάνωση κληρώσεων. Επιπλέον, θα μπορούσε να μειωθεί το ανώτατο όριο πληρωμής με μετρητά στα 30 ευρώ.
Οπως εκτιμάται από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η κατάλληλη εφαρμογή των εξεταζόμενων μέτρων θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα, εφόσον επιτευχθούν εφικτοί στόχοι για αύξηση της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Στο κεντρικό σενάριο των προσομοιώσεων, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 690 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk