Είκοσι μία μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, 14 σε πρώτη προβολή, και έξι ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο εφέτος θα τιμήσει τον Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη αλλά και το ελληνικό κινούμενο σχέδιο που εφέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια του.

Οι 14 πανελλήνιες πρεμιέρες της εφετινής διοργάνωσης είναι των ταινιών «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, (βραβείο καλύτερης ταινίας προσφάτως), το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, το «Smac» του Ηλία Δημητρίου, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου, το «Interruption» του Γιώργου Ζώη που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βενετίας, οι «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, το «Tabula Rasa» των Ηρώς Δοντά και Ναταλίας Στράτου, ο «Καύσωνας» της Τζόις Νασαουάτι, η «Ειμαρμένη» του Ανδρέα Μαριανού, το «Στην κουζίνα» του Σπύρου Αμοιρόπουλου, το «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, και η «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου.
Οι έξι ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στην Ελλάδα είναι το νουάρ αποχρώσεων «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, η «Μικρή Άρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, οι «Όχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου, το «Από έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη και το «llusion»του Σάββα Καρύδα.

Σε ότι αφορά τον Καβουκίδη, έναν πιστό υπηρέτη επί έξι δεκαετίες του ελληνικού κινηματογράφου, θα προβληθεί σε πρεμιέρα η ταινία «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 –2015» σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, γεμάτη με εικόνες, πρόσωπα, στιγμές και αγαπημένους συνεργάτες: από το ξεκίνημά του στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών και τη μαθητεία δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ως την καταξίωσή του ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου.
Το αφιέρωμα στο κινούμενο σχέδιο θα είναι μια αναδρομή στα 70 χρόνια ζωής αυτής της τέχνης στην Ελλάδα μέσα από 40 μικρού μήκους ταινίες που αποτυπώνουν την Ιστορία του. Επίσης, στο φεστιβάλ θα προβληθούν οι 16 μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας.