Στροφή της Αθήνας στα ενεργειακά – Επαναπρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ

Η φράση του Νίκου Κοτζιά ότι «αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και οι πηγές ενέργειας» επιβεβαίωσε την πλήρη στροφή της Αθήνας στον ενεργειακό τομέα και την επαναπρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα.

Η φράση του Νίκου Κοτζιά ότι «αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και οι πηγές ενέργειας» επιβεβαίωσε την πλήρη στροφή της Αθήνας στον ενεργειακό τομέα και την επαναπρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία σκοπεύουν να επιταχύνουν την προώθηση και κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού ΙGB ώστε αυτός να καταστεί επιχειρησιακός μέσα στο 2017. Σκοπός είναι να εισαχθεί στον αγωγό αζερικό αέριο μέσω ΤΑΡ αλλά και αμερικανικό LNG. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μίτοφ, η Σόφια (την οποία θα επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 14-16/12) θέλει να αυξηθεί και η αρχικά προβλεφθείσα χωρητικότητα του αγωγού.

Πέραν των ενεργειακών, τους δύο υπουργούς απασχόλησαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το προσφυγικό. Οι κκ. Κοτζιάς και Μίτοφ δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τον αποκλεισμό τους απο τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος». Το μήνυμά τους ήταν κοινό: «δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαικη βαλκανική πολιτική χωρίς τη συμμετοχή όλων των βαλκανικών κρατών».

Στο προσφυγικό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη συνδρομή της ΕΕ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, ενώ χαρακτήρισαν ορθολογικό η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται σε αυτές τις χώρες. Ο κ. Μίτοφ έδωσε έμφαση στη λύση του Συριακού χωρίς μονονερείς ενέργειες. Τόνισε δε ότι ο Άσαντ έχει ρόλο στη μεταβατική διαδικασία αλλά μελλοντικά θα πρέπει να αποχωρήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk