Από τις 6 Οκτωβρίου και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, στη σκηνή του Πίκολο Τεάτρο Στρέλερ, του Μιλάνου η ελληνική γλώσσα δεσπόζει. Στο πλαίσιο της Expo 2015 η «Οδύσσεια» του Ομήρου, στην παράσταση του Μπομπ Ουίλσον επέστρεψε στην Ιταλία και συνεχίζει το θεατρικό ταξίδι για μια δική της Ιθάκη. Δέκα επτά ηθοποιοί επί σκηνής, επί δύο ώρες και 45 λεπτά, ζωντανεύουν, με μεγάλη επιτυχία, το έπος.

Είναι η παράσταση που ξεκίνησε το 2012 σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου _επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως Γιάννη Χουβαρδά, με το Πίκολο Τεάτρο και αφού παίχθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ, ταξίδεψε στο Μιλάνο. Η αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του Εθνικού «έκοψε» την πορεία της παράστασης προς τα έξω και σήμέρα, χωρίς την υποστήριξη της πρώτης σκηνής της χώρας, η «Οδύσσεια» μοιάζει ορφανή. Αλλά δεν είναι: Υιοθετήθηκε από τους Ιταλούς και με την ένθερμη υποστήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πίκολο Σέρτζιο Εσκομπάρ συνεχίζει.
«Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τη χρονιά της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παίχθηκε στο Μιλάνο το 2013 και τώρα επιστρέφει και συμπίπτει με μια περίοδο όπου έχουν προκύψει νέα ερωτήματα και καινούργιες σκέψεις, οικονομικές και μη για το μέλλον της Ευρώπης», γράφει στην ιστοσελίδα του για την «Οδύσσεια» το Πίκολο Τεάτρο.
Εδώ και δύο εβδομάδες το ιταλικό αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό μοιάζει να καθηλώνεται από το θέαμα: με αφετηρία ένα μεγάλο έργο, στήθηκε μια ουσιαστική παράσταση, υψηλής αισθητικής, που αποδεικνύει τη δύναμη και τη δυναμική των ελλήνων ηθοποιών. Κι είναι κρίμα που η προσπάθεια αυτή δεν βρήκε συνεχιστές εντός συνόρων. Η μήπως κάπως έτσι συμβαίνει συνήθως…

Σύλληψη –σκηνοθεσία – σχεδιασμός σκηνικού και φωτισμών: Robert Wilson
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κείμενο: Simon Armitage
Δραματουργία: Wolfgang Wiens
Συνεργάτες σκηνοθέτες: Ann-Christin Rommen / Tilman
Σχεδιασμός κοστουμιών: Yashi Tabassomi
Μουσική επίβλεψη Hal Willner
Συνεργάτις – Σχεδιασμός σκηνικών: Stephanie Engeln
Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών: Scott Bolman
Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά – Δραματολογική υποστήριξη: Γιώργος Δεπάστας
Σχεδιασμός ήχου: Στούντιο 19 –Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Τσαγκάρη
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σύρμα
Φωνητική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Τα σκηνικά, τα κοστούμια και το φροντιστήριο κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του Piccolo Teatro di Milano και προσαρμόστηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας
Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Λυδία Κονιόρδου, Ακης Σακελλαρίου, Αλεξάνδρος Μυλωνάς, Λένα Παπαληγούρα, Ζέτα Δούκα, Βίκυ Παπαδοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Τζαβάρας, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κοσμάς Φοντούκης, Μαριάννα Καβαλιεράτου. Τον Αποστόλη Τότσικα αντικατέστησε ο Αργύρης Πανταζάρς και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη ο Ευριπίδης Λασκαρίδης. Στον διπλό ρόλο του Ομήρου –Τειρεσία, ανέλαβε ιταλός ηθοποιός αντί του Νικήτα Τσακίρογλου.
Στον ρόλο του Κύκλωπα ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Πιατά. Στο πιάνο Θοδωρής Οικονόμου.