Ελπίδες για διαχειρίσιμο κεφαλαιακό έλλειμμα

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμες επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νούμερα κινούνται κοντά στις εκτιμήσεις τους. Οι επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες ποντάρουν σε αυτό το σενάριο, έχοντας οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τους τραπεζικούς τίτλους.
Μάλιστα, θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς και στη δημόσια προσφορά που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς σε πιστωτές της, με την οποία τους πριμοδοτεί αν επιλέξουν τη συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, προτείνεται η ανταλλαγή των τίτλων που κατέχουν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας με μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτόν η Πειραιώς θέλει να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, μειώνοντας το ποσό που θα πρέπει να καλύψουν οι λοιποί μέτοχοι ως και κατά 550 εκατ. ευρώ.
Πάντως, παρά την πρώτη θετική εικόνα, τραπεζικά στελέχη προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα γίνει γνωστό την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στις 30 Οκτωβρίου. Και αυτό διότι για να αποφευχθεί η περιπέτεια μιας ενδεχόμενης εξυγίανσης (resolution) θα πρέπει το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει από το βασικό σενάριο των stress tests να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι τραπεζικές διοικήσεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις επαφές τους με ξένους επενδυτές προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις τους για νέες τοποθετήσεις στο εγχώριο σύστημα. Βέβαια, ακόμη λείπουν σημαντικά δεδομένα για την παρουσίαση της συνολικής εικόνας, με κυριότερο το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk