ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Κι όμως! Φαίνεται ότι έρχεται έξτρα επιτήρηση, και μάλιστα από εκεί που δεν την περιμέναμε. Μέσα στην εβδομάδα κυκλοφόρησε στους διαδρόμους των Βρυξελλών

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Επιτήρηση
  • Κι όμως! Φαίνεται ότι έρχεται έξτρα επιτήρηση, και μάλιστα από εκεί που δεν την περιμέναμε. Μέσα στην εβδομάδα κυκλοφόρησε στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει τοποτηρητή για το ΕΣΠΑ, ο οποίος θα εμφανίζεται στην Αθήνα και θα ελέγχει πού πήγαν τα λεφτά! Μάλιστα ακούστηκε και το όνομα του βέλγου ευρωβουλευτή Πασκάλ Αριμόντ. Λέτε;
Βαλιτσάκια
  • Κάθε βαλιτσάκι θέλει τη μελέτη του. Ο λόγος για τη μελέτη που συνοδεύει κάθε εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία ανατίθεται από το κράτος σε φορείς, με αμοιβή περί το 1 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ).
  • Και επειδή στο παρελθόν είχαν προκύψει… θέματα με το βαλιτσάκι-εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ, η μελέτη για το βαλιτσάκι 2 φαίνεται ότι θα μοιραστεί ανάμεσα στον ΣΕΒ του Θεόδωρου Φέσσα και στο ΚΕΠΕ του Νίκου Θεοχαράκη.
  • Δηλαδή, στη μέση το «καρπούζι», αν και δεν γνωρίζουμε αν θα ισχύσει το ίδιο και για τα… κουκούτσια.

Πακέτο
  • Υποχρεωμένοι να παρακολουθούν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου είναι οι επενδυτές που θα μπουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Και αυτό διότι η αποτυχία ή η επιτυχία συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων από κάποια τράπεζα μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις εκδόσεις μετοχών των υπολοίπων.
  • Για παράδειγμα, αν η Εθνική Τράπεζα καταφέρει να πουλήσει σε καλή τιμή τη Finansbank, ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης για το σύστημα θα υποχωρήσει.
  • Με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί πιο εύκολο για τις υπόλοιπες τράπεζες να μαζέψουν από τη διεθνή αγορά τα λεφτά που τους λείπουν. «Αλλο να ζητάμε ως χώρα 5-6 δισ. ευρώ από την επενδυτική κοινότητα και άλλο 7-8 δισ. ευρώ» σημειώνει αναλυτής.
Κόστος…
  • Οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν το φυσικό αέριο ως 30% ακριβότερα σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Τώρα έρχεται και νέο χαράτσι, καθώς αυξάνεται το τέλος διανομής στο συγκεκριμένο καύσιμο από 1 σε 4 ευρώ.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβάρυνσης είναι η υαλουργία Γιούλα, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές με 200.000 MWh αερίου ετησίως που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 600.000 ευρώ τον χρόνο. Ü κάτι το ενεργειακό κόστος, κάτι οι προβληματικές επενδύσεις στην Ουκρανία, κάτι τα υψηλά δάνεια, οδήγησαν τους ιδιοκτήτες της, τα αδέλφια Βουλγαράκη, να δώσουν εντολή στη Citigroup να βρει αγοραστή.
  • Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή του χώρου της υαλουργίας, αλλά και από γνωστό επενδυτικό fund, καθώς το χαρτοφυλάκιο πελατών της εταιρείας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου διατηρεί μονάδες, είναι πολύ ισχυρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk