Το νέο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Το υπουργείο Υγείας με τον νόμο 4286/2014 εισήγαγε το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων που στηρίζεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων

Το νέο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων | tovima.gr
Το υπουργείο Υγείας με τον νόμο 4286/2014 εισήγαγε το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων που στηρίζεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (Diagnostic Related Groups ή DRG) με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ώστε να ενισχυθούν η καθολική κάλυψη της υγείας του πληθυσμού και η αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ.
Το νέο Σύστημα βασίζεται στην τεχνογνωσία και στη σημαντική εμπειρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους εφαρμόζουν αντίστοιχα συστήματα.
Τα DRG αποτελούν κοστολογικό εργαλείο που υποστηρίζει τη διοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων και την τεκμηρίωση στην οικονομική τους λειτουργία. Χρησιμοποιείται για την ορθολογική κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, για την αποζημίωση των ιατρικών πράξεων, για τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, για την εκτίμηση της απόδοσης και για τον έλεγχο του κόστους.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος και τoν έγκυρο και αξιόπιστο υπολογισμό του κόστους νοσηλείας ανά κατηγορία αντικαθίστανται οι αναχρονιστικοί ιστορικοί προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων με αντικειμενικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι βασίζονται στην εκτίμηση της δραστηριότητας κάθε νοσοκομείου (φάσμα περιστατικών -casemix). Με την αντικατάσταση των ΚΕΝ από ένα δυναμικό σύστημα αποζημίωσης θα καλύπτεται το σύνολο των ιατρικών πράξεων και θα ορίζονται διαδικασίες ετήσιας αναθεώρησης για την κάλυψη των νέων θεραπειών και την ενσωμάτωση όλων των μεταβολών στους συντελεστές κόστους. Η εφαρμογή των DRGs αναμένεται να προωθήσει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την εξάλειψη της δημιουργίας ελλειμμάτων στα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.
Την ευθύνη υλοποίησης του συστήματος DRG έχει η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείου – ΕΣΑΝ, η οποία αποτελεί έναν αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Στην ΕΣΑΝ δύνανται να συμμετέχουν στο μέλλον, ως μέτοχοι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη διαδικασία καθορισμού του κόστους των ιατρικών πράξεων.


Ο κ. Χρυσόστομος Γούναρης είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΣΑΝ ΑΕ – Ελληνικού Ινστιτούτου DRG.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk