Πιάστε το «σωσίβιο» των Βρυξελλών

Ολοι πλέον γνωρίζουν τη λύση. Αν η χώρα δεν επιστρέψει το ταχύτερο στην ανάπτυξη, ο πόνος της βίαιης προσαρμογής που επιχειρείται τώρα με το τρίτο Μνημόνιο

Πιάστε το «σωσίβιο» των Βρυξελλών | tovima.gr
Ολοι πλέον γνωρίζουν τη λύση. Αν η χώρα δεν επιστρέψει το ταχύτερο στην ανάπτυξη, ο πόνος της βίαιης προσαρμογής που επιχειρείται τώρα με το τρίτο Μνημόνιο και τις ανατροπές στις συντάξεις θα είναι αβάστακτος για μεγάλες κοινωνικές ομάδες και το αποτέλεσμα αβέβαιο.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έχουν εμπεδώσει οι κυβερνώντες. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί μόνο αν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί στην οικονομία, τα εισοδήματα που έχουν χαθεί, από τις επιλογές των προηγούμενων και τις δικές τους ίσως μπορεί να διορθώσουν την κατάσταση. Εχουμε λοιπόν και λέμε…
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2014, έλεγαν ότι το 2015 και το 2016 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% και 3,6% αντίστοιχα. Αυτά ίσχυαν πριν από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τα τόσα πολιτικά γεγονότα που επηρέασαν όχι μόνο το εσωτερικό αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.
Υστερα απ’ όλα αυτά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν και τώρα βλέπουν ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,8 και 4,9 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια. Μεγάλη πτώση, αν δεν διαψευσθεί από τους αριθμούς.
Ευτυχώς τα σημάδια που υπάρχουν δείχνουν ότι η μεγάλη άνοδος του τουρισμού και τα «κρυμμένα» λεφτά που έχουν πολλοί Ελληνες εκτός τραπεζικού συστήματος απορρόφησαν το μεγάλο σοκ των κλειστών τραπεζών τον Ιούλιο και απέτρεψαν τη βύθιση της οικονομίας.
Ηδη το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ύφεση το 2015 θα είναι χαμηλότερη, κοντά στο 1,5%, και η Τράπεζα της Ελλάδος αισιοδοξεί ότι ίσως συγκρατηθεί στο 1%.
Ωστόσο οι προβλέψεις δεν λύνουν το πρόβλημα. «Σωσίβιο» στην ύφεση αυτή την περίοδο μπορεί να αποτελέσουν μόνο οι κοινοτικοί πόροι και τα ευρωπαϊκά δάνεια, εφόσον διατεθούν εξ ολοκλήρου για να προχωρήσουν έργα του ΕΣΠΑ και να εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Και πάλι αρωγός είναι η Κομισιόν, η οποία μηδένισε την εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ απελευθερώνοντας πόρους 1,7 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην οικονομία μετά τις 22 Οκτωβρίου. Ο λόγος και η ευθύνη πλέον έχουν περάσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Ολοι περιμένουν από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση να τρέξουν, γιατί ακόμη και αν σου δίνουν χρήματα κάτι πρέπει να κάνεις για να τα πάρεις…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk