Οι επιπτώσεις της αστάθειας

Ευρύτερες αρνητικές συνέπειες δρομολογεί, δυστυχώς, η πολιτική αστάθεια στη γειτονική μας Τουρκία

Οι επιπτώσεις της αστάθειας | tovima.gr
Ευρύτερες αρνητικές συνέπειες δρομολογεί, δυστυχώς, η πολιτική αστάθεια στη γειτονική μας Τουρκία, σε μια στιγμή που κορυφώνεται η κρίση στη Συρία, με την αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, και φουντώνει ακόμη περισσότερο το ήδη τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, υποχρεώνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει σε αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις προς την Αγκυρα. Ολα αυτά, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν ήδη τις ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς μάλιστα αυτές δεν κατάφεραν ως σήμερα να ομαλοποιηθούν, ακόμη και όταν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ευνοϊκότερο. Ετσι τώρα η Αθήνα, πέρα από τη γνωστή οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο είναι πολύ πιθανό, αν δεν το χειρισθεί με τη δέουσα ψυχραιμία, να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσωπικά υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, υποκύπτοντας στην τρέλα του μεγαλείου και προκειμένου να εξασφαλίσει προεδρικές υπερεξουσίες, δεν δίστασε να ανάψει και πάλι το φιτίλι του Κουρδικού, ώστε να πλήξει το φιλοκουρδικό κόμμα DHP, που στέρησε στο κόμμα του (ΑΚΡ) την απόλυτη πλειοψηφία και τις πολύτιμες ψήφους για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Οδήγησε έτσι τη χώρα του σε μια νέα εμφύλια διαμάχη, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πετύχει τον στόχο του στις νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Το πιθανότερο είναι, αντίθετα, να εδραιωθεί το σκηνικό πολιτικής αστάθειας, ενώ έχει καταρρεύσει οριστικά η αρχική ελπίδα ότι μια δημοκρατική μουσουλμανική Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει το υπόδειγμα και για τις άλλες χώρες της περιοχής. Και είναι αυτή μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία την κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου έχει να αντιμετωπίσει σωρεία εσωτερικών προβλημάτων, θα προτιμούσε να είχε απέναντι της μια σταθερή και ισχυρή Τουρκία, με την οποία θα μπορούσε να συνεννοηθεί, όχι μόνο για την επίλυση των γνωστών διμερών εκκρεμοτήτων, αλλά κυρίως για το Προσφυγικό, το οποίο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Είναι μάλιστα πολύ αμφίβολο αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες θα έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως ξεκάθαρα φάνηκε, στόχος της Αγκυρας δεν ήταν να διευκολύνει την κατάσταση με τους πρόσφυγες, αλλά να εξασφαλίσει άσχετα ανταλλάγματα, τα οποία εδώ και καιρό επιδιώκει. Οπως η κατάργηση της βίζας για τα ταξίδια στην ΕΕ ή το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όταν είναι γνωστό ότι συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση ενός κράτους-μέλους, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνδιαχείριση στο Αιγαίο μέσω κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών. Γεγονός που καθιστά τώρα την επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή αυτή ακόμη πιο δυσχερή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk