Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Οσο περνάει ο καιρός υποψιάζομαι ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της 20ής Σεπτεμβρίου ίσως να μην ήταν η έκταση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Οσο περνάει ο καιρός υποψιάζομαι ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της 20ής Σεπτεμβρίου ίσως να μην ήταν η έκταση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την επιτυχία αυτή για να ολοκληρώσει την πολιτική αναδίπλωση του Ιουλίου.
Αντιθέτως και προτού ακόμη ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα, έσπευσε να ανανεώσει τον αρραβώνα του με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Δεν πήρε καν τον χρόνο, ούτε έκανε τον κόπο να διερευνήσει εναλλακτικές πλειοψηφίες, έστω για να τις αποκλείσει.
Θεωρητικά η επιμονή αυτή έχει μόνο αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβερνητική πλειοψηφία των 155 είναι η πιο οριακή από όσες κυκλοφορούσαν το βράδυ των εκλογών και ταυτοχρόνως η πιο «παρά φύση» – για να δανειστώ την προεκλογική ορολογία του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Από όπου κι αν το δεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι «μια κυβέρνηση των αξιότερων και των εντιμότερων», όπως διαφήμιζαν οι πρωτεργάτες της. Δεν είναι καν «μια κυβέρνηση καινούργιων».
Οι ΑΝΕΛ από μόνοι τους αποτελούν πρόβλημα εντός και εκτός συνόρων.
Εντός συνόρων είναι ένα κόμμα δεξιάς ταυτότητας μεν αλλά μάλλον απρόβλεπτο. Ενας συγκεχυμένος πολιτικός σχηματισμός που χωρά και το κανονικό και το αδιανόητο, άρα δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου προκύψει. Επιπροσθέτως είναι ένας σχηματισμός σε σταθερά καθοδική πορεία από το 2012.
Εκτός συνόρων είναι ένα κόμμα δαιμονοποιημένο (ίσως καθ’ υπερβολή) στα μάτια των Ευρωπαίων και πάντως εντελώς ασύμβατο με την εικόνα σταθερότητας και κανονικότητας που καταφανώς επιδιώκει να εκπέμψει η δεύτερη θητεία Τσίπρα.
Ακόμη χειρότερα: αυτή η κυβερνητική συνεργασία φαίνεται να λειτουργεί ως εμπόδιο σε όποια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά αλλά και ως ισχυρό επιχείρημα για όσους θεωρούν ότι η ελληνική Κεντροαριστερά μπορεί να ανασυνταχθεί μόνο από θέση αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο. Η επιλογή αυτή στέρησε εκ προοιμίου την κυβέρνηση από εφεδρικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να τη συνδράμουν στην τρέχουσα Βουλή.

«Ο Τσίπρας επέλεξε με ποιους πήγε και ποιους άφησε. Και αλλαγές παρέας δεν προβλέπονται!»
είναι η μόνιμη επωδός που ακούς στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Μια διατύπωση που περιέχει τον σαφή υπαινιγμό πως ό,τι δεν συνέβη τη νύχτα της ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να συμβεί μερικούς μήνες αργότερα, όταν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα βρίσκονται (εκ των πραγμάτων) σε καθοδική πορεία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλήρωσαν ήδη ακριβά τις ασκήσεις πρώτων βοηθειών, δεν θα ξαναμπούν εύκολα στον πειρασμό. Κόπηκαν οι γέφυρες.
Ολα αυτά είναι πολλά για να μη μέτρησαν στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.
Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον μέτρησε κάτι περισσότερο. Οτι η επιλογή των ΑΝΕΛ αποτελεί μια στρατηγική κίνηση και έγινε στη βάση όχι μιας προσωπικής χημείας με τον Π. Καμμένο (που ενδεχομένως υπάρχει) αλλά μιας απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης άσκησης της εξουσίας.
Κοινώς, ο Τσίπρας με τον Καμμένο έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Αντιθέτως μια συμμαχία με το ΠαΣοΚ ή το Ποτάμι μπορεί να υπερέχει πολιτικά αλλά θα τον υποχρέωνε σε μια πιο ουσιαστική διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, σε περιορισμούς και σε συμβιβασμούς τους οποίους εμφανώς θέλει να αποφύγει.
Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός δεν διάλεξε απλώς εταίρο. Εκανε επιλογή εξουσίας. Η οποία δύσκολα μπορεί να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Κι αυτό τελικά είναι ίσως το θετικότερο όλων.
Το βράδυ των εκλογών ο Πρωθυπουργός επέλεξε την απόλυτη σαφήνεια. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και στην πολιτική η σαφήνεια είναι δώρο Θεού.

Εξήγηση
Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ και άνοιξε τη ΝΕΡΙΤ, ο ευρισκόμενος τότε στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία την υπόθεση και κήρυξε γενικό μποϊκοτάζ εναντίον της ΝΕΡΙΤ.
Μετά ήλθε η κυβέρνηση Τσίπρα που έκλεισε τη ΝΕΡΙΤ και άνοιξε την ΕΡΤ.
Η ευρισκόμενη στην αντιπολίτευση ΝΔ όχι μόνο δεν αντέδρασε, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, όχι μόνο δεν έκανε μποϊκοτάζ στη νέα κυβερνητική τηλεόραση, αλλά προσφέρεται να πάει στην ΕΡΤ για να κάνει εκεί την τηλεμαχία των υποψηφίων αρχηγών της – αν γίνει τηλεμαχία…
Είναι μια μικρή ιστορία που εξηγεί γιατί ο Τσίπρας είναι στην κυβέρνηση και γιατί η ΝΔ θα περάσει χρόνο στην αντιπολίτευση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk