Εγκατάλειψη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Στη χώρα μας εδώ και 25 χρόνια έχει ξεκινήσει η αποκαλούμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»,

Εγκατάλειψη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας | tovima.gr
Στη χώρα μας εδώ και 25 χρόνια έχει ξεκινήσει η αποκαλούμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», έχοντας ως σκοπό της Πολιτείας τη μετάβαση από το ιδρυματικό μοντέλο θεραπείας των ψυχικά ασθενών στο κοινοτικό, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Δόθηκε προτεραιότητα στην αποϊδρυματοποίηση των χρόνιων ασθενών που νοσηλεύονταν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με την ανάπτυξη ενός κοινοτικού δικτύου εξωνοσοκομειακών δομών στέγασης, για τη φιλοξενία αυτών των ασθενών και την κοινωνική τους επανένταξη.
Ολα αυτά τα βήματα υλοποιήθηκαν με μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά με κοινοτικούς κυρίως οικονομικούς πόρους.
Ετσι η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (που κακώς αποκαλείται «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», παρωχημένος ιατροκεντρικός όρος) επικεντρώθηκε και παρέμεινε στην αποϊδρυματοποίηση των ψυχικά ασθενών, στερώντας όμως έτσι από αυτούς την προσδοκία για ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνικοποίηση.
Πάνω από το 20% των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία των ψυχιατρικών νοσοκομείων αφορά ασθενείς από την επαρχία. Οι άνθρωποι αυτοί, τις περισσότερες φορές καθηλωμένοι με χειροπέδες από αστυνομικούς, μεταφερόμενοι με περιπολικά και χειροπέδες, ως κοινοί εγκληματίες, διασχίζουν τη μισή Ελλάδα για να βρουν ένα ράντζο σε μια ψυχιατρική κλινική των Αθηνών, για να λάβουν τις αναγκαίες για αυτούς υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλο εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο. Θα μπορούσε η Αστυνομία να υποστηρίζει τις παρεμβάσεις της θεραπευτικής ομάδας, που στελεχώνουν το ασθενοφόρο, διακριτικά και να παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή κάποιου, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Η εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι εμφανής στις μέρες περισσότερο από ποτέ και προφανώς σε αυτό έχει συμβάλει αρνητικά και η οικονομική κρίση. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον. Ανησυχούμε ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν θα συνεχιστούν και το όραμα που αναπτύχθηκε τείνει να αποτελέσει παρελθόν.
Ο κ. Γιώργος Αβραμίδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk