Αδιάφθοροι

Πρέπει να γυρίσω κάπου δώδεκα, δεκατρία χρόνια πίσω. Τότε ο Κ. Καραμανλής αποκαλούσε τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής»

Αδιάφθοροι | tovima.gr
Πρέπει να γυρίσω κάπου δώδεκα, δεκατρία χρόνια πίσω. Τότε ο Κ. Καραμανλής αποκαλούσε τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» και η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έδινε τη μάχη της κάθαρσης από το «καθεστώς ΠαΣοΚ», παρέα με τον αδιάφθορο Ν. Κωνσταντόπουλο.
Μόνοι τους δήλωναν ότι διέθεταν κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο, πάλι μόνοι τους, είχαν απονείμει στον εαυτό τους. Μόλις ανέβηκαν στην εξουσία το 2004, υπόσχονταν μια «ενάρετη διακυβέρνηση» – δάκρυσα!..
Διότι «κι ύστερα κι ύστερα…» (που λέει και η Μαρινέλλα) πλάκωσαν οι διορισμοί του Παυλόπουλου, οι «κουμπάροι», τα ομόλογα, το περί ηθικής δόγμα Βουλγαράκη, το Βατοπαίδι… Πάρ’ το κάτω το πλεονέκτημα!..
Τις μέρες μας η Ιστορία επαναλαμβάνεται μάλλον ως φάρσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ (άλλος αυτοανακηρυγμένος κάτοχος «ηθικού πλεονεκτήματος») έμπλεξε με τα «πόθεν έσχες» και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των υπουργών του και μόνο μια έκρηξη συμψηφισμού μπορεί να κρύψει το πρόβλημα.
Το συμπέρασμα είναι παλιό και απλό. Στην πολιτική μην ποντάρεις στην ηθική, διότι ούτε πολιτική ηθική υπάρχει ούτε ηθική πολιτική. Το σημερινό πλεονέκτημα του ενός είναι το αυριανό πλεονέκτημα του άλλου.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν «παρατάξεις αγγέλων» και «παρατάξεις απατεώνων». Κάθε παράταξη έχει περίπου τα ίδια ποσοστά έντιμων και ανέντιμων, διεφθαρμένων και αδιάφθορων, τα οποία δεν αναπαράγουν τελικά παρά τα ποσοστά εντιμότητας και ανεντιμότητας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Ούτως ή άλλως, η «καθαρότητα» είναι μια επικίνδυνη και αμφιλεγόμενη έννοια στην πολιτική – καλύτερα να μην επεκταθώ…
Γι’ αυτό και «ηθικό πλεονέκτημα» δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει. Αντιλαμβάνομαι ότι συνήθως επινοείται για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά όσοι το επικαλούνται κινδυνεύουν απλώς να γελοιοποιηθούν στο επόμενο βήμα.
Οταν διαβάζω λοιπόν ότι «Εκατό επώνυμα στελέχη της ΝΔ» ζητούν «να πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία», θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι καμία διαπλοκή και καμία διαφθορά δεν οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Την οδήγησαν οι ενάρετες κυβερνήσεις του κόμματός τους που από το 2004 ως το 2009 διπλασίασαν τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες από 30,46 δισ. σε 57,98 δισ. και αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 113,5 δισ.
Μέσα σε πεντέμισι χρόνια οι αθεόφοβοι!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk