Μονόδρομος οι δόσεις για την πληρωμή της Εφορίας

Τις δόσεις για την πληρωμή της Εφορίας επιλέγουν πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο

Τις δόσεις για την πληρωμή της Εφορίας επιλέγουν πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά των φόρων που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Και όχι άδικα, αφού από τη στιγμή που καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 2% στην περίπτωση που κάποιος εξοφλήσει το συνολικό ποσό του φόρου εφάπαξ αποτελεί σχεδόν μονόδρομο η επιλογή των δόσεων.
Ωστόσο με τον τελευταίο νόμο που πέρασε από τη Βουλή έρχονται τα πάνω κάτω στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ αντίθετα βελτιώνονται κάποιες διατάξεις όσον αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων για οφειλές που προκύπτουν από ‘δώ και πέρα.
Μόνο 12 ή 24 δόσεις
Αλλωστε, από τη στιγμή που έχει κλείσει η ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού δεν μπορεί πλέον να ενταχθεί κανείς σε αυτήν λόγω παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας, όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες οφειλές τους θα πρέπει να επιλέξουν τις 12 ή τις 24 δόσεις που προσφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω ειδικής εφαρμογής στo Taxisnet (www.gsis.gr).
Ως το τέλος του έτους οι πολίτες έχουν να πληρώσουν την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος (ως τις 30 Νοεμβρίου), καθώς και τις πρώτες τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (οι δύο τελευταίες θα πρέπει να πληρωθούν τους πρώτους δύο μήνες του 2016).
Παράλληλα τρέχουν οι δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων, όπου πλέον όποιον δεν πληρώσει μέσα σε έναν μήνα τις τρέχουσες οφειλές του το σύστημα τον πετάει αυτόματα εκτός ρύθμισης.
Επίσης όσοι έχουν μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν δύο νέες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις. Αυτό αυξάνεται κάτω από προϋποθέσεις και άρα κάποιος που έχει κάνει προγραμματισμό να πληρώνει, π.χ., μία δόση 300 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να δίνει εφεξής παραπάνω.
Η δεύτερη αφορά τον αριθμό των δόσεων. Μπορεί δηλαδή η Εφορία, εφόσον διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης διαθέτει καταθέσεις ή υψηλά εισοδήματα, να προχωρήσει μονομερώς σε σημαντική μείωση του αριθμού των δόσεων.
Ειδικότερα, από τις 15 Οκτωβρίου αυξήθηκε το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων σε 5,05% από 3% για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για χρέη ως 5.000 ευρώ το επιτόκιο μέχρι πρότινος ήταν μηδενικό, ενώ πλέον ανέρχεται σε 5% ετησίως.
Με κριτήρια


Για να παραμείνει μηδενικό το επιτόκιο σε όσους χρωστούν ως 5.000 ευρώ θα πρέπει ο οφειλέτης να πληροί μία σειρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση οφειλή να υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Την ίδια στιγμή χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους εντός 30 ημερών δεν πληρώνουν τρέχουσες οφειλές. Το 30ήμερο μετράει από την ημέρα λήψης της ειδοποίησης πληρωμής οφειλής.
Η πάγια ρύθμιση


Τι αλλάζει όμως στην πάγια ρύθμιση των 100 δόσεων; Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του επιτοκίου. Για τις νέες ρυθμίσεις που χορηγούνται από τις 15 Οκτωβρίου υπολογίζεται επιτόκιο 5,05% από 8% που ήταν πριν από την ημερομηνία αυτή.
Παράλληλα, αναστέλλονται για χρονικό διάστημα δύο ετών οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή, παροχής εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας όπου αυτό απαιτούνταν, καθώς και εν γένει η προϋπόθεση της βιωσιμότητας του διακανονισμού.
Η αναστολή περιλαμβάνει και τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις, ενώ με την επανέναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων (από τις 15.8.2017) η υποχρέωση προσκόμισης των ως άνω δικαιολογητικών και εγγυήσεων δεν περιλαμβάνει τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της αναστολής. Εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή εμπράγματες ασφάλειες που τυχόν έχουν παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων εξακολουθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk