ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η δεύτερη περίοδος ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άλλων μεταλλάξεων, έφερε σε ήρεμα νερά και τις σχέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Ηρεμα νερά
 • Η δεύτερη περίοδος ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άλλων μεταλλάξεων, έφερε σε ήρεμα νερά και τις σχέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση. Ισως σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πολύχρονη φιλία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη.
 • Το καλό κλίμα μεταδίδουν κύκλοι του διοικητή, σημειώνοντας ότι πάντοτε, εκ της θέσεώς του, βοηθούσε την κυβέρνηση.
Αναμονή
 • Την 28η Οκτωβρίου αναμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών να μάθουν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία επίσημα θα ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για την οριστικοποίησή τους.
 • Πάντως οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών συγκλίνουν στην άποψη ότι όσον αφορά τα AQR και το βασικό σενάριο τα νούμερα θα είναι οριακά διαχειρίσιμα από τους ιδιώτες και θα καλυφθούν ενώ το δυσμενές σενάριο «θα βγάλει παπάδες» και θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.
Βαριά όπλα
 • Βαριά όπλα επιστράτευσαν οι Μυκονιάτες για να ακυρώσουν την απόφαση αύξησης του ΦΠΑ. Οπως πληροφορηθήκαμε, οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Παναγιώτης Λαζαράτος, καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέθεσαν την Παρασκευή κατ’ εντολήν του πελάτη τους Ελευθέριου Σικινιώτη, επιχειρηματία Μυκόνου, αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργικής απόφασης που προβλέπει σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Υποβάθµιση
 • Την ώρα που στα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση και την ορθή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς βρίσκεται η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, φαίνεται πως η παρούσα διοίκησή της υπό τον Νίκο Μπουλαξή απλώς συμμετέχει στις ομάδες εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Ενέργειας.
 • Παράγοντες της αγοράς μιλούν για εμφανή υποβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής.
Παπαγαλάκι
 • Την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα» δημοσίευσε ρεπορτάζ για την παύση λειτουργίας της γραμμής παραγωγής χαρτιού της ΒΙΣ στον Βόλο. Με αφορμή την είδηση, χρηματιστής, φίλος της στήλης, μας θύμισε ότι το 1999 με τη μετεγκατάσταση της μονάδας της ΒΙΣ από την οδό Πειραιώς στη ΒΙΠΕ Βόλου είχε γίνει μεγάλος «τζόγος» με τη μετοχή της εταιρείας.
 • Το στόρι που στήθηκε ήταν γύρω από την αξιοποίηση του ακινήτου που έμενε ελεύθερο στην Πειραιώς.
 • Η μετοχή από 1.100 δραχμές έφτασε τις 32.000. Εκεί στα ψηλά, ένα από τα παπαγαλάκια της τότε περιόδου, που σήμερα είναι αρχηγός κόμματος, είχε πείσει πολλούς βουλευτές να αγοράσουν ΒΙΣ, καθώς το «χαρτί θα απογειωνόταν».
 • Τελικά το μέγα κατασκευαστικό project δεν έγινε ποτέ και όσοι από τους εθνο-πατέρες τον άκουσαν έμειναν με τον… μουντζούρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk