Στην κινούμενη άμμο των φόρων

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τον προϋπολογισμό θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τα κύματα των φορολογικών μέτρων, τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου κινούνται με βήμα σημειωτόν.

Στην κινούμενη άμμο των φόρων | tovima.gr
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τον προϋπολογισμό θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τα κύματα των φορολογικών μέτρων, τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου κινούνται με βήμα σημειωτόν. Σε όλους είναι προφανές τι συμβαίνει.
Οι κυβερνήσεις ζητούν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε χρόνο περισσότερους φόρους, την ώρα όμως που τα εισοδήματα συρρικνώνονται, τα κέρδη έχουν συμπιεστεί και η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών φορολογουμένων έχει εξαντληθεί.
Οπως εύστοχα σημειώνουν οι ειδικοί στο υπουργείο Οικονομικών, πλέον φτάσαμε στο σημείο «ο ένας φόρος να υπονομεύει τον άλλον» και ο κάθε φορολογούμενος να διαλέγει ποιον θα πληρώσει και ποιον θα αφήσει. Και όσοι μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση το κάνουν με σύστημα και με μεγαλύτερο ζήλο…
Και εφέτος πέσαμε στην ίδια παγίδα. Αν εξαιρέσει κανείς τις αποφάσεις για την κατάργηση της φοροασυλίας των αγροτών και των προνομίων των πλούσιων νησιών, η μέση φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται.
Παρά ταύτα οι αριθμοί δείχνουν ότι η φορολόγηση (δηλαδή τα τακτικά έσοδα του κράτους) που ήταν 48 δισ. ευρώ το 2014, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 47 περίπου δισ. ευρώ το 2015 και θα είναι το πολύ 48,4 δισ. ευρώ το 2016.
Οι άμεσοι φόροι θα είναι 19,9 δισ. ευρώ (από 19,1) και οι έμμεσοι 24,8 δισ. ευρώ (από 24,1).
Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι αν δεν αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας, δεν σταθεροποιηθούν τα εισοδήματα και δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτύχει.
Για να ξεφύγουμε όλοι – επιχειρήσεις και νοικοκυριά – από την κινούμενη άμμο των φόρων, ίσως αυτό που απαιτείται είναι να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα με τα μέτρα.
Είναι μοναδική και ίσως τελευταία η ευκαιρία που έχει ο κ. Τσίπρας να εξειδικεύσει και να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισαν το καλοκαίρι τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ μέχρι το τέλος του έτους και να στείλει το μήνυμα «Τελειώσαμε».
Αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεση κάθε διαθέσιμου πόρου για την ανάπτυξη, μπορεί να μας διασώσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk