Νέοι κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή

Οσοι είχαν ελπίσει ότι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με τα αλλεπάλληλα κύματα των προσφύγων από τη Συρία θα μπορούσε να λυθεί με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας

Νέοι κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή | tovima.gr
Οσοι είχαν ελπίσει ότι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με τα αλλεπάλληλα κύματα των προσφύγων από τη Συρία θα μπορούσε να λυθεί με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω των υποτακτικών τους, δεν μπορούν να ελπίζουν πλέον. Διότι η κρίση αυτή αντί να αναδείξει το κοινό συμφέρον των δύο αυτών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανέδειξε αντίθετα έναν ανελέητο ανταγωνισμό για την προάσπιση του κύρους τους και την περαιτέρω στήριξη των δυνάμεων που στήριζαν και στο παρελθόν. Η απόφαση της Ρωσίας να αναμειχθεί στρατιωτικά στο πλευρό του δικτάτορα Ασαντ περιπλέκει έτσι ακόμη περισότερο την κατάσταση, καθώς μετά την αποτυχία για έναν στοιχειώδη συντονισμό, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας εναέριας σύγκρουσης μεταξύ των ρωσικών και ταν αμερικανικών μαχητικών που επιχειρούν στην περιοχή, με απρόβλεπτες φυσικά προεκτάσεις.
Η ανησυχία εντείνεται τώρα και από την επισήμανση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αντιληφθεί ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα και δεν επιθυμεί να έλθει σε σύγκρουση για το ζήτημα αυτό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διανύει τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του και δεν θα ήθελε να σφραγισθούν με μια νέα επικίνδυνη αμερικανική επέμβαση στην περιοχή. Δεν θέλει δηλαδή να μείνει στην ιστορία ως ένας νέος Μπους. Αν η διαπίστωση αυτή ευσταθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ενεργή ανάμειξη της Ρωσίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι το Ιράκ (που βρισκόταν έως τώρα υπό αμερικανική επιρροή) προτίθεται να ζητήσει και αυτό από τη Ρωσία να αρχίσει να πλήττει στόχους των τζιχαντιστών στο έδαφός του.
Δημιουργείται έτσι ένας σιιτικός άξονας Ιράκ, Ιράν και Χεζμπολάχ του Λιβάνου με το καθεστώς της Δαμασκού, υπό τις ευλογίες της Ρωσίας, απέναντι στις σουνιτικές δυνάμεις της περιοχής με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που αν και υποτίθεται ότι έχουν ως κοινό στόχο την εξόντωση των τζιχαντιστών (ακραίοι Σουνίτες πλαισιωμένοι από πρώην αξιωματικούς του Σαντάμ Χουσεΐν) στην ουσία μάχονται μεταξύ τους. Για να μη μιλήσουμε για την Τουρκία, της οποίας ο κύριος στόχος είναι η εξουδετέρωση των Κούρδων. Οσο λοιπόν το περίπλοκο αυτό σκηνικό δεν αλλάζει, τα κύματα των προσφύγων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις αγριότητες των τζιχαντιστών και τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς του Ασαντ, θα αυξάνονται συνεχώς. Και το τίμημα δεν θα το πληρώνουν ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Αμερικανοί, που αρνούνται να συνεργασθούν, αλλά η ταλαίπωρη Ευρώπη, η οποία αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση, καθώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τους εθνικούς της εγωισμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk