Ανάπτυξη έργων small-scale LNG

Ο ρόλος του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) αναμένεται να ενισχυθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.

Ανάπτυξη έργων small-scale LNG | tovima.gr
Ο ρόλος του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) αναμένεται να ενισχυθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών. Ο μακροπρόθεσμος ρόλος του ΥΦΑ στη διασφάλιση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ καθώς και η θέσπιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το ΥΦΑ αποτελούν βασικά θέματα υπό εξέταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, δικαιολογούν την έντονη κινητικότητα γύρω από την υιοθέτηση νέων τρόπων αξιοποίησης του ΥΦΑ, όπως για παράδειγμα οι μικρής κλίμακας εφαρμογές ΥΦΑ (small-scale LNG).
Η νέα διεθνής τάση για εφαρμογή τεχνολογιών ΥΦΑ μικρής κλίμακας προκύπτει από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων του θερμοκηπίου και συντελεί στην καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου σταθμού παραλαβής και αποθήκευσης ΥΦΑ της Ρεβυθούσας.
Ο ΔΕΣΦΑ εστιάζει στην ανάπτυξη νέων τρόπων αξιοποίησης του ΥΦΑ, θέτοντας το small-scale LNG ως μία από τις βασικές στρατηγικές επιλογές. Με γνώμονα επιτυχημένα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, η στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη έργων small-scale LNG στην Ελλάδα περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:
1. Δημιουργία σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ (TruckLoading) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας: Τον Μάιο του 2015 ξεκίνησε ο Βασικός Σχεδιασμός για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Η δυνατότητα μεταφοράς ΥΦΑ σε απομονωμένες περιοχές εκτός δικτύων, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) έχει αναπτυχθεί κυρίως στην ανατολική πλευρά της χώρας, αναμένεται να έχει άμεσες θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα των νέων αυτών περιοχών, στην περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, αλλά και στην αύξηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στη χώρα. Οι κατασκευαστικές εργασίες του σταθμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2016.
2. Κατασκευή εγκαταστάσεων φόρτωσης μικρών πλοίων ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα: Ο ΔΕΣΦΑ ανέθεσε, τον Ιούνιο 2015, την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τον προκαταρκτικό τεχνικό σχεδιασμό και την εκτίμηση κόστους για την κατασκευή εγκαταστάσεων φόρτωσης μικρών πλοίων ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, που στη συνέχεια είτε θα τροφοδοτούν πλοία της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Πειραιά (Βunkering) είτε θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο σε δορυφορικές παράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για χρήση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή μικρά δίκτυα διανομής.
3. Δημιουργία δορυφορικών παράκτιων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ΥΦΑ μικρής κλίμακας, με σταθμούς ανεφοδιασμού βυτιοφόρων: Η υλοποίηση αυτού του έργου, μετά την ολοκλήρωση των δύο προαναφερθέντων, αποσκοπεί στη μέγιστη αξιοποίηση των ωφελειών τους προς όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών.
Παράλληλα με την υλοποίηση των παραπάνω έργων, ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PoseidonMed II. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου ανεφοδιασμού LNG σε όλη τη Μεσόγειο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπερβαίνει τα 53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% επιχορηγείται από το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN – T).
Η ανάπτυξη των έργων small-scale LNG αποτελεί για τον ΔΕΣΦΑ μία επιλογή στρατηγικής σημασίας, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα που φέρνει τον Διαχειριστή στο επίκεντρο της πρωτοπορίας που συντελείται στην ανάπτυξη νέων τρόπων χρήσης του φυσικού αερίου διεθνώς.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk