Γίνεται μόνιμη η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Μόνιμη γίνεται η (έκτακτη) εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να ενσωματώσει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στη φορολογική κλίμακα

Μόνιμη γίνεται η (έκτακτη) εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να ενσωματώσει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στη φορολογική κλίμακα, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάνει δεύτερες σκέψεις για την ένταξη ή μη των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες. Η ουσία όμως είναι ότι με την ενιαία κλίμακα κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, ιδιαίτερα εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα, θα υπερφορολογηθούν και ορισμένες άλλες δεν θα πληρώσουν τα ποσά που προβλέπονται να εισπραχθούν στον προϋπολογισμό. Για το φλέγον αυτό ζήτημα και κυρίως για τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, είναι πολύ πιθανόν για τα εισοδήματα του 2016 να ισχύσει τελικά η φορολογική κλίμακα όπως εφαρμόστηκε εφέτος στις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014 και να ισχύσει παράλληλα η κλίμακα με τους συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης που ψηφίστηκαν πρόσφατα και επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες. Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 23%, στο υπουργείο εξακολουθούν να αναζητούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ενα μέρος των απωλειών στα έσοδα μπορεί να καλυφθεί από την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα εξωτερικού, αλλά αυτό δεν αρκεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναζητούνται και άλλες πηγές εσόδων και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε μετακύλιση του φορολογικού βάρους.
Για τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει την υποχρέωση να μειώσει το καταβαλλόμενο επίδομα στο μισό, στα 105 εκατ. ευρώ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μειωθεί η επιδότηση ανά λίτρο στο μισό, δηλαδή από 35 λεπτά να πέσει στα 17,5 λεπτά ή να μείνει στα ίδια επίπεδα και να γίνουν πολύ αυστηρότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πάντως αυτή τη στιγμή η αρχική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς καμία αλλαγή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στην επιδοματική πολιτική αναμένεται να κυμανθεί από τις 15 Οκτωβρίου στα 85 λεπτά ανά λίτρο.
Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στο νέο ποινολόγιο της Εφορίας. Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση είναι να θεωρείται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο δεν θα δέχεται να του επιδώσει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου ανείσπρακτα ενοίκια, όπως ισχύει σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk