Ο Ολάντ στην Αθήνα για στήριξη και επενδύσεις

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ. Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών έγινε στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ. Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών έγινε στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, καθώς το πρόγραμμα του γάλλου προέδρου είναι ιδιαίτερα βαρύ και ως τις 20 Οκτωβρίου δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα καθώς θα ταξιδεύει στην Ασία. Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας συνιστά μια κίνηση που επισφραγίζει τη στενή σχέση των δύο χωρών, έτσι όπως αυτή σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων του περασμένου Ιουλίου που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του Grexit.
Ωστόσο η επίσκεψη δεν θα περιοριστεί μόνο στις φωτογραφίες και στις φιλοφρονήσεις του προέδρου Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα έχει πλούσιο επενδυτικό μενού καθώς το Παρίσι ενδιαφέρεται σφόδρα να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, με έμφαση στον ΑΔΜΗΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο, στη γαλλική πλευρά έχει κοστίσει σημαντικά η ήττα στη μάχη για τη διεκδίκηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (που καταλήγουν στη γερμανική Fraport) και πλέον επιθυμεί να… ρεφάρει. Σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον της EDF για τον ΑΔΜΗΕ και της Alstom για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι έντονο και η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να σεβαστεί ευαίσθητες ισορροπίες.
Το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατέστη σαφές και από τη συνάντηση ανάμεσα στον ΣΕΒ και στον αντίστοιχο γαλλικό MEDEF την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία των Γάλλων με σκοπό να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας δεν ξεπερνά ετησίως τα 3 δισ. ευρώ και, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πάνω από 100 γαλλικές επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,5% των ετήσιων γαλλικών εξαγωγών και μόλις το 0,1% των εισαγωγών. Ο ΣΕΒ και η MEDEF αποφάσισαν να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης εντός του Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.
Ο δύσκολος Ιούλιος


Κατά τη διάρκεια του δύσκολου επταμήνου της αρχικής διακυβέρνησης Τσίπρα και ιδιαίτερα όταν η κατάσταση κινδύνευσε να εκτροχιαστεί τον περασμένο Ιούλιο, το Παρίσι, κινούμενο σε διαφορετική γραμμή από το Βερολίνο, αποφάσισε να βοηθήσει την κυβέρνηση να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το Παρίσι προσπάθησε να προειδοποιήσει και να βοηθήσει την κυβέρνηση εγκαίρως, αλλά τα μηνύματα, αν και σαφή, δεν ελήφθησαν.
Η Γαλλία αναγνώρισε όμως τους κινδύνους που συνεπαγόταν μια ρήξη του πυρήνα της ευρωζώνης τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, σημείο στο οποίο ταυτίστηκε με την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Ολάντ είχε στενή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό – με έμφαση το βράδυ του δημοψηφίσματος – αλλά και επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να αποφευχθεί μια ανήκεστος βλάβη για τη χώρα. Αλλο ένα πρόσωπο που βοήθησε στην πιο εύρυθμη λειτουργία του ελληνογαλλικού διαύλου ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μάλιστα η γαλλική συνδρομή τον περασμένο Ιούλιο έλαβε και πρακτική μορφή. Γάλλοι τεχνοκράτες από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στις Βρυξέλλες ανέλαβαν αυτό το έργο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προτάσεων που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα, το οποίο δεσμεύει τη χώρα ως το 2018. Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να εκμυστηρεύθηκε στον κ. Ολάντ, πριν από οποιονδήποτε άλλον, την απόφασή του να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου.
Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με σαφή πολιτική ατζέντα. Είναι μάλλον σαφές ότι ο κ. Ολάντ, ως σοσιαλιστής, φέρεται να λειτουργεί παρασκηνιακά για μια προσέγγιση του κ. Τσίπρα με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Οι πρόσφατες επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσο και με τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, τον Ιταλό Τζιάνι Πιτέλα, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές. Μια «ένταξη» του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το προφίλ του κ. Τσίπρα, να τον τοποθετήσει στο ευρωπαϊκό mainstream αλλά να έχει και ευρύτερα οφέλη για τους Σοσιαλιστές.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι το Παρίσι θα εμφανιστεί «χαλαρό» έναντι της νέας κυβέρνησης. Από τη γαλλική πλευρά τονίζεται ότι στο πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχει σειρά δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση διότι διαφορετικά ίσως υπάρξουν επιπλοκές. Η Γαλλία αναγνωρίζει ότι η έμφαση πρέπει πλέον να δοθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εμφανίζεται διατεθειμένη να συνδράμει από άποψη τεχνικής βοήθειας σε τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα και η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν, τότε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να προχωρήσει, αλλά η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει να εστιάσει πρόωρα τις ενέργειές της εκεί.
Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί πάντως να αναμένει τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που προώθησε η Κομισιόν έχει την υποστήριξη του Παρισιού, ενώ παράλληλα η Γαλλία βλέπει το ζήτημα υπό το ίδιο πρίσμα: είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό.


Χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού
Η ευρωπαϊκή ατζέντα

Φυσικά, επειδή στη διεθνή πολιτική επικρατεί η λογική της ισχύος, είναι σαφές στους έμπειρους παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων ότι η ελληνική κρίση προσέφερε στον κ. Ολάντ μια ιδανική ευκαιρία να δείξει ότι η Γαλλία μπορεί να έχει λόγο εξίσου ισχυρό με τη Γερμανία. Καθώς από οικονομικής απόψεως έχει δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ο κ. Ολάντ επεδίωξε να εμφανιστεί ως «ίσος προς ίσο» με την Ανγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα και εν πολλοίς τα κατάφερε.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο διότι ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει συγκεκριμένες ιδέες για τη στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών της ευρωζώνης το προσεχές διάστημα. Η κοινή βούληση των Μέρκελ και Ολάντ θα αναδειχθεί αρχικά με την κοινή τους παρουσία την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου και θα αναφερθούν στην ανάγκη εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό. Είχαν προηγηθεί οι Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ το 1989.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk