Σε καλό δρόμο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Σημαντικές εξελίξεις διεξάγονται στο παρασκήνιο για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με στελέχη της SOCAR, αλλά και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Σημαντικές εξελίξεις διεξάγονται στο παρασκήνιο για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με στελέχη της SOCAR, αλλά και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συζητείται τους τελευταίους μήνες, η αζερική κρατική εταιρεία αερίου έχει πλέον πάρει απόφαση ότι θα μείνει στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα σεβαστεί την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει το ποσοστό της στον ΔΕΣΦΑ από 66% σε 49%. Ενδεικτική της απόφασης των Αζέρων να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι η παράταση της ισχύος της εγγυητικής επιστολής που έχουν καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και τα τέλη του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε την απόκτηση του 66% των μετοχών προς 400 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στη συνέχεια, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ήγειρε το ζήτημα του ύψους του ποσοστού επειδή η SOCAR είναι καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας (με συμμετοχή στους τομείς παραγωγής, εμπορίας και διανομής). Για τον λόγο αυτό, ζητεί να περάσει σε άλλα χέρια το 17% ώστε το ποσοστό των Αζέρων να μειωθεί από 66% σε 49%. Οι Αζέροι δεν είναι αρνητικοί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις στο τίμημα (σσ. θα πουλήσουν σε τιμές ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν το ποσοστό του 66%).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών φυσικού αερίου για αγορά μέρους του 17% έχει πλέον εκδηλωθεί με σαφήνεια. Στην κορυφή των ενδιαφερομένων βρίσκεται η βελγική Fluxys, που φέρεται να έχει στείλει και σχετική επιστολή στη SOCAR με την οποία εκφράζει την επιθυμία της να αγοράσει ένα μέρος του ανωτέρω ποσοστού (περί το 8%). Σύμφωνα με άλλη πηγή, η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Fluxys συμμετέχει, μεταξύ άλλων, το Ομοσπονδιακό Ταμείο του Βελγίου που στη Γενική του Συνέλευση έλαβε απόφαση υπέρ της επένδυσης στη SOCAR.

Ο έτερος σημαντικός παίκτης που ενδιαφέρεται για το 17% είναι η ολλανδική Gasunie, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στα δίκτυα αερίου. Οι γνώστες μιλούν για επιχείρηση ακόμη μεγαλύτερη από τη Fluxys. Άνθρωποι της ολλανδικής εταιρείας έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα και έχουν συζητήσει διάφορα σχέδια, διότι λόγω της σημασίας του ΤΑΡ θέλουν να επεκταθούν και στη Νότια Ευρώπη μετά τη Βόρεια.

Άλλη μία μεγάλη εταιρεία που εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του 17% της SOCAR είναι η ιταλική SNAM. Το ενδιαφέρον της δεν είναι ανεξάρτητο από την επιθυμία της να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ με σκοπό την αγορά του ποσοστού 20% που θέλει να πουλήσει η νορβηγική Statoil. Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί στο πεδίο αυτό θα καθορίσει και τη στάση της στο θέμα ΔΕΣΦΑ/SOCAR.

Προσεχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία προχωρά με σταθερό ρυθμό τις εργασίες για την έναρξη της κατασκευής της σπουδαιότερης επένδυσης, οικονομικής και γεωπολιτικής, για τη χώρα μας παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αναμένει όμως την ολοκλήρωση συγκεκριμένων κινήσεων από τον κ. Σκουρλέτη ώστε να διευθετηθούν τα τελευταία ζητήματα που ανήκουν στην ελληνική πλευρά, κυρίως έναντι της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk