Η Νία Βαρντάλος φωτογραφημένη για «Το Βήμα» με αφορμή την συνέντευξη για το βιβλίο «Και ξαφνικά μαμά»
«Δεν θυμόμουν ότι τα ελληνικά σας είναι τόσο καλά!».
Η Νία Βαρντάλος δέχθηκε το σχόλιό μου σαν το μεγαλύτερο κομπλιμέντο του κόσμου. «Είστε τόσο καλός! Ευχαριστώ!» είπε ανακατεύοντας αγγλικά και ελληνικά με τον χαριτωμένο τρόπο που τη διακρίνει. Βρεθήκαμε σε μια σουίτα του ξενοδοχείου «Hilton» πριν από λίγο καιρό και ο λόγος για τον οποίο η Βαρντάλος βρισκόταν εκεί δεν ήταν μια ταινία αλλά ένα βιβλίο. Το δικό της βιβλίο «Και ξαφνικά μαμά» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), όπου με γλαφυρό, ανθρώπινο και διακριτικά κωμικό τρόπο περιγράφει την περιπέτειά της να γίνει βιολογική μητέρα μέχρι που τελικά υιοθέτησε. Επί δεκαετίες προσπαθούσε να γίνει μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά όταν είδε ότι η Μητέρα Φύση και η επιστήμη δεν της έκαναν το χατίρι, αποφάσισε να γίνει η μητέρα της τρίχρονης –όταν την υιοθέτησε –Ιλάρια που σήμερα κοντεύει τα δέκα. Κάπου στο βιβλίο της η Νία Βαρντάλος αναφέρει ότι «αυτή τη φορά ήθελα να πω την αλήθεια». Ελα όμως που η αλήθεια αφορούσε έναν Γολγοθά. Οι γεμάτες αγωνία επισκέψεις της σε ειδικούς για θέματα υπογονιμότητας και εμβρυομεταφοράς, οι απογοητεύσεις της όποτε άκουγε τα αρνητικά αποτελέσματα… Πόσο μπορεί να επηρέασε τον συναισθηματικό κόσμο της αυτή η ανάγκη να μοιραστεί τις αναμνήσεις της με τον κόσμο;
«Θεωρώ σημαντικό να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε καθετί που περνάς, να χωνεύεις τις εμπειρίες και μετά να προχωράς» είπε η Βαρντάλος. «Νόμιζα ότι το είχα καταφέρει. Οταν όμως άρχισα το βιβλίο με την προοπτική να γράψω κάτι αστείο όπου θα έβαζα και πράγματα από το μυαλό μου, όπως κάνω στα σενάριά μου, είδα ότι δεν μπορούσα να το κάνω. Ηταν ανέντιμο και ανειλικρινές. Γι’ αυτό έμεινα στην αλήθεια. Ηταν ένα είδος εξορκισμού. Ενιωσα κάθαρση αλλά την ίδια ώρα ένιωσα και τρωτή όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου. Εκλαψα γράφοντας, τώρα μιλώ όμως γι’ αυτό και γελώ».
Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που η Βαρντάλος αρνείται να μιλήσει για την εμπειρία της αποτυχίας της στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Από τη στιγμή που το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ μπαίνοντας στη λίστα των πιο ευπώλητων των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» όλοι ήθελαν να τη ρωτήσουν για το πρόβλημα. «Δεν ήταν εύκολο για μένα να αρνούμαι διότι είμαι Καναδή και εμείς οι Καναδοί είμαστε πολύ καλοί με τους άλλους. Και πάλι όμως ό,τι ήταν να πω γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται στο βιβλίο». Ενα βιβλίο δε που αρχικώς δεν έδειξε σε κανέναν –ούτε καν στον σύζυγό της Ιαν Γκόμεζ. Δεν ήθελε να την αποτρέψουν ή να της βάλουν ιδέες. «Συνήθως δείχνω τα σενάρια στη μητέρα μου για να δει αν το παράκανα με τη σάτιρα της οικογένειάς μου. Αυτό δεν το έδειξα παρά μόνο στον ατζέντη μου. Και του ‘πα «τύπωσέ το!»».
Από το «Και ξαφνικά μαμά» η Βαρντάλος δεν έχει βάλει ούτε σεντ στην τσέπη της. Ολα τα κέρδη της παραχωρούνται σε ενώσεις που αγωνίζονται υπέρ της υιοθεσίας. «Νιώθω πραγματικά ότι αυτός ήταν ο λόγος που έγραψα το βιβλίο» είπε. «Το μεγαλύτερο κέρδος μου είναι η ανταπόκριση του κόσμου. Στο Facebook, στο Τwitter, στα mail. Γράμματα και τηλεφωνήματα από άγνωστους ανθρώπους που μου λένε ότι υιοθέτησαν παιδί έχοντας διαβάσει το βιβλίο μου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ