Οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολές για την απόκτηση νέων πολυτελών κατοικιών στη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη του Λονδίνου, δέχονται μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής των ακινήτων στην περιοχή αλλά και της ισχυροποίησης του εθνικού νομίσματος.
Όταν το έργο Battersea ξεκίνησε το 2013, η αδύναμη λίρα τόνωσε τη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές και ο αριθμός των νέων διαμερισμάτων και κατοικιών στο Λονδίνο η κατασκευή των οποίων θα ξεκινούσε σύντομα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τα 26 τελευταία έτη τουλάχιστον. Έκτοτε, η αξία των πολυτελών κατοικιών στην περιοχή μειώθηκε 10% μόνο το τελευταίο έτος μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τους χρηματιστές της Douglas Gordon. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών, γράφει το Bloomberg έχει υπονομευθεί από την αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Όσμπορν, το Δεκέμβριο, και ο οποίος αντιστοιχεί σε 12% του κόστους για τα πιο ακριβά σπίτια.
Το ενδιαφέρον τώρα φθίνει, με τον αριθμό των ασιατών επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στις καλύτερες τοποθεσίες του Λονδίνου να σημειώνουν σημαντική πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεσιτικής εταιρείας Knight Frank. Το χειρότερο χτύπημα, δε, δέχθηκαν οι Ρώσοι επενδυτές, με την υποτίμηση του ρουβλίου κατά 55% έναντι της στερλίνας κατά την περίοδο μετά την επιβολή των επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου της Κριμαίας.
Η πτώση των διεθνών αγοραστών βλάπτει την προπώληση των κατοικιών στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Ο αριθμός των διαμερισμάτων και κατοικιών στο Λονδίνο που πωλούνται πριν καν ολοκληρωθούν μειώθηκε κατά 27% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο αυτή τη στιγμή για έναν αγοραστή, ανεξαρτήτως του συναλλαγματικού κινδύνου» δηλώνουν στο αμερικανικό πρακτορείο οι ειδικοί της αγοράς.