«Καθώς οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Τουρκίας μεγαλώνουν και οι πολιτικοί απειλούν με πρόωρες εκλογές, οι κάτοικοι της χώρας εγκαταλείπουν τη λίρα», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν αυξήσει το ποσοστό των καταθέσεων και αποταμιεύσεων που διατηρούν σε ξένο νόμισμα στο 43% επί του συνόλου των καταθέσεων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής εποπτείας των τραπεζών που έχει έδρα την Άγκυρα.
Φέτος η λίρα έχει υποχωρήσει 16% έναντι του δολαρίου, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 2001.
Η μεγάλη βουτιά της εμπιστοσύνης στη χώρα δείχνει ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, προκαλώντας πιέσεις και στα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η έξοδος από τη λίρα εμποδίζει και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σοβαρή μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Η ισοτιμία του δολαρίου έφτασε χθες τις 2,7818 λίρες καταγράφοντας άνοδο 0,2%. Σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, εγκαταλείπουν την Τουρκία και ξένοι επενδυτές.
Φέτος οι ξένοι επενδυτές έχουν προχωρήσει ήδη σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων αξίας 4,4 δισ. δολαρίων – τα επιτόκιά τους έχουν σημειώσει σοβαρή άνοδο – με αποτέλεσμα να καταγράφεται η μεγαλύτερη καθαρή εκροή κεφαλαίων από το 2008. Το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων που έχουν στα χέρια τους οι Τούρκοι είναι δολάρια, ενώ το 38% είναι ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BGC Partners