Το σκηνικό της τέλειας οικογένειας μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη σε μια γαλλική κωμωδία που αναμένεται να συζητηθεί από την ερχόμενη Πέμπτη που διανέμεται στις αίθουσες. Το «Με τον μπαμπά ή τη μαμά;» είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Μαρτέν Μπουρμπουλόν, ένα δυναμικό ντεμπούτο στην κινηματογραφική σκηνοθεσία από έναν άνθρωπο που παρότι μόλις 35 χρόνων έχει ήδη τεράστια πείρα στη σόου μπίζνες.
Στην ταινία, η Μαρίνα Φουά και ο Λοράν Λαφίτ υποδύονται τη Φλοράνς και τον Βενσάν, ένα παντρεμένο ζευγάρι που νιώθεις ότι έχει πετύχει τα πάντα: επαγγελματική ζωή (εκείνος γυναικολόγος, εκείνη πολιτικός μηχανικός), τρία παιδιά, ένα σπίτι που θα ζήλευαν εκατομμυριούχοι. Και όμως, όπως αμέσως μαθαίνουμε το μόνο που πλέον επιθυμούν είναι ένα εξίσου επιτυχημένο… διαζύγιο. Γιατί δεν θέλουν να γίνουν ένα από εκείνα τα ζευγάρια που μένουν μαζί μόνο από υποχρέωση. Ομως ο χωρισμός δεν είναι τελικά εύκολη υπόθεση μετά από 15 χρόνια γάμου.
Οι δαιμόνιοι σεναριογράφοι Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέ και Ματιέ Ντελαπόρτ, δημιουργοί της τεράστιας επιτυχίας «Για όλα φταίει τ’ όνομά σου!», ξαναχτύπησαν την πόρτα μας. Βιτριολικό χιούμορ, σπιρτόζικες ατάκες, καλοκουρδισμένοι ρυθμοί, αλλά και χημεία ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Μαρίνα Φουά και Λοράν Λαφίτ συνθέτουν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μαρτέν Μπουρμπουλόν.
Στα 35 του ο Μπουρμπουλόν, γιος παραγωγού που «μου έμαθε τα κόλπα», όπως χαρακτηριστικά λέει, απέκτησε αυτοπεποίθηση ξεκινώντας από τα πιο χαμηλά στρώματα της κινηματογραφίας. Δούλεψε σε διάφορες ταινίες, πιο αξιοσημείωτη εκ των οποίων είναι οι «Γοητευτικοί ταξιδιώτες» του Ζαν-Πολ Ραπενό (ως δεύτερος βοηθός σκηνοθέτη). Στα 22, σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους με παραγωγό τον Λοράν Πετάν, η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους πριν από το φιλμ του Ραπενό και διαγωνίστηκε σε διάφορα φεστιβάλ. Σκηνοθέτησε διαφημιστικά, την καμπάνια για το Euro 2016, κάποια άλλα για την Adidas και κάποια για την Orangina. Επίσης, το 2007 ξεκίνησε μια συνεργασία στη γαλλική σατιρική εκπομπή της τηλεόρασης «Guignols de l’info» (με λάτεξ κούκλες, τύπου «The Muppet Show»), όπου για επτά χρόνια σκηνοθέτησε περισσότερα από 120 σκετσάκια.
Το «Με τον μπαμπά ή τη μαμά;» ήταν μια ιδέα του παραγωγού Ντιμίτρι Ρασάμ. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, καθώς ο Μπουρμπουλόν σκεφτόταν να σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Ρασάμ του ζήτησε να διαβάσει ένα πρωτότυπο σενάριο του Γκιγιόμ Κλικό. Η υπόθεση είχε να κάνει με δύο εν διαστάσει γονείς οι οποίοι παλεύουν να αποφύγουν την κηδεμονία των παιδιών τους. «Ηταν ξεκαρδιστικό» λέει ο σκηνοθέτης. «Και αφού η ιδέα ακουγόταν λίγο τρελή, σκέφτηκα πως ίσως θα έβγαινε μια πολύ αστεία ταινία, αλλά επίσης και μια κάπως ρομαντική, για ένα ζευγάρι που περνάει μια κρίση».
Αργότερα μπήκε στην παρέα το ντουέτο Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ που εκτός άλλων συνέλαβε την ιδέα της υπο-ιστορίας η οποία εισάγεται στο πρώτο μισό της ταινίας και επιτρέπει στον θεατή να γνωρίσει καλύτερα τους κύριους χαρακτήρες. «Πάνω απ’ όλα ήθελα μια ταινία «γενιάς»» είπε ο Μπουρμπουλόν, «εύκολη στο να ταυτιστεί και να συμπάσχει κανείς με χαρακτήρες που, στην ηλικία των 40, νιώθουν κάπως μπουκωμένοι. Θέλαμε να δούμε απλούς ανθρώπους να γλιστρούν προς μια παράλογη παράνοια και να μετατρέπουν μια δραματική κατάσταση σε μια κωμωδία για τα συναισθήματα».

HeliosPlus